Redder van de Senegalese textielindustrie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Wie Aissa Dione (62) Is textielontwerper. Ze verkoopt en exposeert haar werk over de hele wereld Bedrijf Aissa Dione Tissus. Hoe ziet je dag er vandaag uit? “Eerst ga ik langs mijn meubelatelier elders in Dakar en dan naar de stoffenfabriek in Rufisque, even buiten de stad, waar mijn weefgetouwen staan. Daarna bezoek ik een…

Aissa DioneWie Aissa Dione (62) Is textielontwerper. Ze verkoopt en exposeert haar werk over de hele wereld Bedrijf Aissa Dione Tissus.

Hoe ziet je dag er vandaag uit?
“Eerst ga ik langs mijn meubelatelier elders in Dakar en dan naar de stoffenfabriek in Rufisque, even buiten de stad, waar mijn weefgetouwen staan. Daarna bezoek ik een klant. Ik ben de hele dag onderweg. Ik doe vaak de leveranties zelf en daardoor ken ik deze hele stad als mijn achterzak.”

Hoe ben je in de textiel terecht gekomen?
“Ik studeerde Filosofie, Engels en Kunstwetenschappen in Parijs en vanuit die laatste discipline heb ik me geconcentreerd op de textiel. Maar wel met een specifiek idee. Ik wil met traditionele ontwerppatronen uit Senegal en Guinee-Bissau stoffen produceren van de hoogst mogelijke kwaliteit. Inmiddels heb ik wereldwijd klanten, ook op hoog niveau, zoals Hermès. En hier in Dakar heb ik onlangs het interieur van een nieuw hotel ontworpen en bekleed.”

Dit land had ooit een bloeiende textielindustrie. Wat is er gebeurd?
“Een aantal jaren geleden ging de laatste spinnerij hier dicht. Het probleem was dat de fabrikanten wilden concurreren met massaproductie uit Azië. Dat verlies je. Ik concentreer me op de top van de markt. Alleen zo kun je overleven.”

En wat nu?
“Ik zou die hele keten dolgraag herstellen en nieuwe banen creëren. Die spinnerij is de ontbrekende schakel tussen de katoen die in het oosten van dit land op het veld staat en het eindproduct in de winkel. Maar ik heb er nu het geld niet voor. Een spinnerij opzetten kost al gauw een miljoen euro.”

tekst: Bram Posthumus; Beeld: Chris Meplon

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons