Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nieuw: Social Business Incubator Cordaid en Enviu lanceerden op 11 december de Social Business Incubator (SBI), een broedplaats voor ondernemingen de winst én maatschappelijke impact willen realiseren. Sinds de soft launch in 2013 heeft de SBI zeven startende ondernemingen in de pijplijn. Een van hen is UrbanLink, een uitzendbureau dat jongeren uit sloppenwijken in Ethiopië…

Nieuw: Social Business Incubator
Cordaid en Enviu lanceerden op 11 december de Social Business Incubator (SBI), een broedplaats voor ondernemingen de winst én maatschappelijke impact willen realiseren. Sinds de soft launch in 2013 heeft de SBI zeven startende ondernemingen in de pijplijn. Een van hen is UrbanLink, een uitzendbureau dat jongeren uit sloppenwijken in Ethiopië in contact brengt met grote internationale bedrijven die zich daar vestigen. Een ander voorbeeld is Ensure your Family, een online platform waar migranten toegang tot gezondheidszorg kunnen bieden aan familie in het thuisland. De SBI helpt de starters met het ontwikkelen van een gezond verdienmodel zodat zij zonder subsidie hun eigen broek op kunnen houden en door kunnen groeien.

Microjustice4all en Bast BBQ Kokoskool zijn de winnaars van respectievelijk de scale-up en start-up award van de Social AdVenture Challenge. De prijs werd afgelopen donderdag bekend gemaakt tijdens het Cordaid Social AdVenture in Den Haag. Stichting Niketan (foto) won de publieksprijs voor hun Dayapara Biodegradable Diaper. Alle drie de winnaars gaan naar huis met 10.000 euro aan business ondersteuning op maat voor het verder ontwikkelen van hun sociale onderneming.

De Social AdVenture Challenge is een initiatief van Cordaid en Enviu. Aan de wedstrijd deden 67 inzenders mee. Ze deelden hun idee de afgelopen maanden op het Social Adventure Platform, een ontmoetingsplek voor iedereen met een businessplan voor de Base of the Pyramid. Experts en andere leden van de community gaven feedback, zodat de ondernemers hun plan konden verbeteren.

NiketanDe winnaars
MicroJustice4all is een organisatie die zich inzet voor juridische bescherming van de allerarmste laag van de bevolking in landen in Zuid-Amerika, Afrika en Europa. Daarbij richt de organisatie zich op simpele maar effectieve juridische hulp bij onder andere contracten, huwelijken, geboortecertificering of het opzetten van een bedrijf. Bast BBQ-houtskool produceert kokoskool van het afvalmateriaal van kokosnoten. Voor de productie van één kilogram houtskool heb je vijf kilogram hout nodig. Van de bast van kokosnoten heb je drie kilogram nodig om één kilogram kokoskool te maken. Sulawesi in Indonesië produceert jaarlijks 15 miljard kokosnoten. Het afval van deze kokosnoten gebruikt Bast BBQ voor hun product. De Dayapara van Stichting Niketan is een biologisch afbreekbare luier die wordt aangeboden aan verstandelijk gehandicapte kinderen en jongvolwassenen in Bangladesh. Deze groep van tien tot vijftien miljoen mensen wordt vaak genegeerd door de bevolking. De biologisch afbreekbare luier biedt een hygiënische oplossing voor de vaak incontinente doelgroep maar biedt ook werkgelegenheid in Bangladesh.

Alle genomineerde projecten krijgen begin volgend jaar een bootcamp aangeboden. Zij worden een weekend lang ondergedompeld in adviezen en trainingen op maat. Meer informatie hierover volgt. Cordaid organiseert in 2015 weer een aantal landendagen waar een ieder die interesse heeft welkom is. Onder andere Kameroen en Uganda zijn in het voorjaar aan de beurt. Ook zal er in 2015 weer een Cordaid Social Adventure event plaats vinden.

Wilt u reageren? Klik hier.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief