Peer education in Zimbabwe inspireert Europees project

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In Zimbabwe deed de Stedenband Haarlem-Mutare ervaring op met peer education voor jongeren. De Stedenband zet deze kennis nu in voor het ontwikkelen van een ‘serious videogame’ voor leerlingen van het VMBO. MyWorld sprak met Dik Bol van de Stedenband. Door Mirjam Vossen. Foto’s: Stedenband Haarlem-Mutare Het project heet ‘Serious Gaming for a better Europe’.…

Dik BolIn Zimbabwe deed de Stedenband Haarlem-Mutare ervaring op met peer education voor jongeren. De Stedenband zet deze kennis nu in voor het ontwikkelen van een ‘serious videogame’ voor leerlingen van het VMBO. MyWorld sprak met Dik Bol van de Stedenband.

Door Mirjam Vossen. Foto’s: Stedenband Haarlem-Mutare

Het project heet ‘Serious Gaming for a better Europe’. Wat is dat precies?
Het is een onderwijsproject waaraan scholen, universiteiten en NGO’s uit heel Europa meedoen. We ontwikkelen een interactieve Video Game dat het doel heeft om studenten meer bewustzijn bij te brengen over burgerwaarden en burgerschap. Dat doen we mét jongeren samen.

Jongeren bewustzijn bijbrengen over burgerschap. Waarom is dat nodig?
Als Stedenband willen we een venster op de wereld zijn en onderwijs is daarbij erg belangrijk. Juist nu is het belangrijk om de jeugd ervan te overtuigen dat landsgrenzen steeds meer vervagen. In een steeds individualistischere wereld is het goed te beseffen dat er anderen zijn waar je rekening mee moet houden. Hoe gaat het spel eruit zien, kun je daar globaal al iets over zeggen?
Het spel wordt ontwikkeld door de Franse organisatie ID6, gespecialiseerd in het creëren van educatieve serious games. Ook voor ons is het een verrassing hoe het er precies uit komt te zien maar we worden betrokken bij alle stadia van het ontwikkelen van het project. We gaan als het mogelijk is het spel ook gebruiken in het jongerenwerk. De welzijnsorganisatie Haarlem-Effect heeft hiervoor al interesse getoond.

Jullie kiezen bewust voor leerlingen van Mavo- en VMBO-opleidingen. Waarom juist deze groep?
Deze studenten hebben vaker dan anderen te maken met situaties als sociale uitsluiting en ongelijkheid. Daarom is juist die groep gevoelig voor populistische praat van mensen die een multiculturele maatschappij alleen maar negatief zien. Met dit programma willen we een bijdrage geven aan een verdraagzame wereld.

Het spel wordt gemaakt mét jongeren samen. Waarom?
Als Stedenband hebben we in Zimbabwe veel ervaring opgedaan met peer-education: jongeren die andere jongeren voorlichting geven over seksualiteit en jongen-meisje verhoudingen. Door jongeren te betrekken bij het ontwikkelen van het programma heb je meer zekerheid dat het goed aansluit bij de doelgroep.

P1150246We kennen de Stedenband vooral van projecten in Zimbabwe. Hoe raakten jullie verzeild in dit Europese project?
Vorig jaar namen we als Stedenband het initiatief om een Europees onderwijsprogramma rond de Millenniumdoelen te ontwikkelen, samen met Alice O en Edukans. We hebben het ingediend met vijf Europese partners. Inhoudelijk scoorde het goed, maar helaas ontving het geen subsidie. We hebben daardoor echter wel laten zien dat we een interessante partner zijn voor onderwijsinstellingen voor wereldburgerschap. Zo zijn we ook in contact gekomen met Le Partenariat uit Lille, die ons voor dit project heeft benaderd.

Jullie zijn nog op zoek naar deelnemende scholen. Stel dat een school belangstelling heeft, wat moeten ze doen?
Laat ze met ons contact opnemen zodat ze mee kunnen denken over de uiteindelijke vorm van het spel. Ons adres is info@haarlem-mutare.nl

Wanneer verwachten jullie dat het spel klaar is? En hoe kunnen scholen straks aan dit spel komen?
Na de zomer horen we of de EU in het kader van de Erasmus+ subsidieregeling onze aanvraag goedkeurt en daarna gaan we van start met de verdere ontwikkeling. Tegen die tijd vertellen we graag meer in een vervolgartikel.

www.haarlem-mutare.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons