Makkelijker bij de kliniek door een voetgangersbrug

Deel 3: Na de bouw van een voetgangersbrug hebben de bewoners van Shashe Village in Zimbabwe makkelijker toegang tot het gezondheidscentrum.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Armoede, slecht onderwijs, klimaatverandering, (gender)ongelijkheid en gebrek aan schoon water; zomaar wat voorbeelden van wereldwijde problemen. Maar wist je ook dat daarvoor – soms eenvoudige – oplossingen zijn? In deze serie portretteren we elke maand een Werelddoener die zo’n oplossing vond en daarmee bijdraagt aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.

In 1997 bestond het door Robi Valkhoff opgerichte congres- en organisatiebedrijf CAOS tien jaar. “Bij zo’n jubileum verwachten mensen een groot feest, maar wij besloten dat niet te doen. Het geld dat we zo bespaarden, wilden we in een project investeren.”

Een zus van een toeleverancier werkte in een ziekenhuis in Karoi in Zimbabwe. Hiv/aids was in die tijd een groot probleem. “Vrijwel alle seksueel actieve mensen waren besmet met hiv, waardoor een complete generatie volwassenen dreigde weg te vallen. Leraren, ouders, artsen, echt heel veel mensen stierven”, vertelt Valkhoff. “Omdat je volgens de religie van de Shona in Zimbabwe wel de kinderen van je broers of zussen in huis mag nemen, maar niet kinderen die geen bloedverwanten zijn, belandden veel kinderen op straat op het moment dat het laatste familielid stierf.”

Valkhoff vertelde haar partners en opdrachtgevers dat haar bedrijf geen jubileumfeest zou houden maar liever iets voor anderen wilde doen, en nodigde hen uit om een financiële bijdrage te geven. Zo sprokkelde de congresorganisatie een fors bedrag bij elkaar en kon het kinderhuis in Karoi worden gebouwd. Met dit eerste project was de Ten Foundation een feit.

Hoe verder na het kinderhuis?

Aanvankelijk had de stichting vooral Nederlandse contacten in het gebied, maar tegenwoordig werkt de Ten Foundation vooral met Zimbabwanen. Professor Philip Bohwasi is de voorzitter van de Ten Trust in Zimbabwe. Hij werkt aan de universiteit van Harare, maar is vaak in het landelijk buitengebied te vinden. Zijn familie komt uit de provincie Masvingo.

We kijken naar de mogelijkheden, wensen en individuele talenten

“Momenteel hebben we vooral zorgen om de jongvolwassenen uit het huis in Karoi”, vertelt Valkhoff. “De eerste kinderen die er werden opgevangen zijn nu volwassen, maar het lukt ze niet altijd om een baan te vinden of zichzelf financieel te redden.” Een van de kinderen kwam na vertrek uit het tehuis in de prostitutie terecht. Dat was voor de stichting reden om een vervolgproject te starten, waarin een passende baan of opleiding voor de jongeren wordt gezocht. “We kijken naar de mogelijkheden, wensen en individuele talenten.” In totaal gaat het om een stuk of vijftien jongeren. “Een jongen heeft bijvoorbeeld de kunstacademie afgemaakt, en nu zoeken we naar een plek waar hij een galerie kan beginnen. Daar willen we dan gelijk een soort koffiebar bij hebben, waarin weer andere jongeren aan de slag kunnen.”

Voetgangersbrug

De doorlopende projecten richten zich op kinderopvang en werk voor jongeren, maar tussendoor werkt de Ten Foundation aan kleinere, eenmalige projecten. “Op een vergadering vertelde Philip Bohwasi over het Driafontein Mission Centre, een centrum dat gezondheidszorg biedt aan zo’n 3500 bewoners uit veertien dorpen, waaronder Shashe Village. Er is alleen een probleem: het centrum ligt aan de andere kant van de Shashe rivier. Om de rivier over te steken moest je uren omlopen. Dat kunnen ernstig zieke mensen of zwangere vrouwen niet.
Er was eerder een brug over de Shashe, maar die was inmiddels onbegaanbaar. “Toen zijn we een onderzoek begonnen”, vertelt Valkhoff. “Wat zijn de mogelijkheden voor een nieuwe brug? Is er interesse en hoeveel geld hebben we daarvoor nodig?”

Het plan voor de brug viel mooi samen met het werkgelegenheidsproject. “Jongeren uit het huis hebben onder leiding van lokale aannemers een nieuwe voetgangersbrug gebouwd, samen met de bewoners uit het gebied.” Inmiddels is de brug af, en is het gezondheidscentrum veel beter bereikbaar.

Verval voorkomen

Terwijl de vorige brug bezweek door zware regenval en achterstallig onderhoud, is de constructie van de nieuwe brug een stuk robuuster. “We hebben met de jongeren afgesproken dat ze de staat van de brug in de gaten houden”, vertelt Valkhoff. “Er zijn reservematerialen die ze kunnen gebruiken voor onderhoud en reparaties.” Ook Bohwasi zal regelmatig langs de brug rijden, om een oogje in het zeil te houden.”

De stichting heeft tijdens haar bestaan ook minder goede tijden gekend: wanneer het onrustig en onveilig was in Zimbabwe, ontvluchtten mensen geregeld het gebied, waardoor de stichting waardevolle contacten verloor. Hierdoor verliepen de contacten soms moeizaam en zaten er volgens Valkhoff enkele keren ‘de verkeerde mensen’ aan de knoppen.

Die tegenslagen zijn voor de Ten Foundation geen reden om te stoppen. “Wij blijven op zoek naar betrouwbare mensen om mee samen te werken, en evalueren het werk geregeld. Zolang het nodig is, gaan we door met onze projecten in Zimbabwe.”

De Ten Foundation werkt aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:

De bouw van de voetgangersbrug werd onder andere financieel gesteund door Wilde GanzenLees hier hoe je zelf in aanmerking kunt komen voor financiering van je project.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons