Bijna driekwart van de kleinschalige ontwikkelingsorganisaties heeft niet genoeg vrijwillige medewerkers om al het werk te doen. Dat blijkt uit een online peiling van het MyWorld-oPIniepanel. Ruim de helft van de ondervraagden heeft moeite om vrijwilligers voor langere tijd aan zich te binden. Vooral bestuursleden vinden is moeilijk. “Ons bestuur wil ermee stoppen zodra er…

Bijna driekwart van de kleinschalige ontwikkelingsorganisaties heeft niet genoeg vrijwillige medewerkers om al het werk te doen. Dat blijkt uit een online peiling van het MyWorld-oPIniepanel. Ruim de helft van de ondervraagden heeft moeite om vrijwilligers voor langere tijd aan zich te binden. Vooral bestuursleden vinden is moeilijk. “Ons bestuur wil ermee stoppen zodra er vervanging is. Maar na zes maanden lobbyen heb ik die nog niet gevonden.” Het komende nummer van MyWorld magazine, dat rond 1 maart verschijnt, besteedt uitgebreid aandacht aan vrijwilligerswerk.  


Bij 84 procent van de organisaties leidt dit gebrek aan mankracht ertoe dat één of twee actievelingen vrijwel alle taken op zich (blijven) nemen. Veel van deze kerngroepleden geven aan dat zij kampen met een gebrek aan tijd. Daardoor blijven zaken liggen, worden plannen niet uitgevoerd en haken nieuwkomers  af. Organisaties waar mensen aan een afgebakende taak werken,  ondervinden de minste problemen: “Vrijwilligers voeren zelfstandig een project uit in Sierra Leone. Hierdoor blijven ze enthousiast.”

oPIniepanel is een initiatief van adviesbureau PI Wijzer en MyWorld. Aan deze online peiling deden 43 mensen mee. Aanmelden? Wordt lid van de groep oPIniepanel op MyWorld.nl 

 

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief