Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De aardbeving in Nepal heeft projecten getroffen van Nederlandse particuliere initiatieven. Velen zijn direct in actie gekomen, samen met hun lokale partners, om extra hulp te bieden. Ook in Vlaanderen is een opbloei van solidariteitsacties te zien. Door Mirjam Vossen. Met dank aan ErnstJan Stroes Dat blijkt uit inventarisaties op MyWorld.nl en Vierdepijler.be. Op MyWorld…

quake1De aardbeving in Nepal heeft projecten getroffen van Nederlandse particuliere initiatieven. Velen zijn direct in actie gekomen, samen met hun lokale partners, om extra hulp te bieden. Ook in Vlaanderen is een opbloei van solidariteitsacties te zien.

Door Mirjam Vossen. Met dank aan ErnstJan Stroes

Dat blijkt uit inventarisaties op MyWorld.nl en Vierdepijler.be. Op MyWorld zijn 27 organisaties actief met projecten in Nepal en zij zijn vrijwel allemaal een actie gestart. Zo werft de Doubler Foundation nu extra geld voor de Nepalese non-profit organisatie Sapana Village Social Impact (SVSI) (zie foto links). Deze is actief in Chepang Hill, een van de getroffen gebieden. “Eerst zijn zaken nodig als tenten, voedsel, drinkwater, kleding en medicijnen”, zegt de organisatie op haar website. “Later zien we wat we verder kunnen doen.”

Sathiko Sath en HT Wandelreizen richtten eveneens een noodfonds op: “De ravage in de dorpen en in de bergen van Nepal is niet te bevatten. En daar komen de kinderen van Sathiko Sath vandaan en wonen hun ouders en familie.” De organisaties willen helpen bij de wederopbouw van hun huizen, akkers en basisvoorzieningen. Ook Stichting Chimding is actief in het getroffen gebied. “De schoolgebouwen in Chimding en de bibliotheek zijn volledig ingestort en niet bruikbaar meer”, zegt Anne-Door de Jong. De lokale partner, die gelukkig ongedeerd bleef, reist af naar de dorpen om de schade in kaart te brengen.

Veel organisaties, waaronder Stichting Chimding, Femi Foundation en Wacalea Foundation, hebben intensief contact met hun lokale partners om in kaart te brengen waar schade is en welke hulp het hardste nodig is. FairFriends, dat online fairtrade producten uit Nepal verkoopt, maakt gebruik van een netwerk van 75 lokale contactpersonen om hulp in te zetten voor wederopbouw. De eerste € 2.500 euro zijn inmiddels binnen.

Korte lijntjes
Marcel Rector van FairFriends denkt dat particuliere initiatieven van grote toegevoegde waarde kunnen zijn: “PI’s hebben direct contact met de lokale bevolking en kunnen daardoor veel effectiever zijn.” “De lijntjes zijn kort en alle gelden kunnen snel worden ingezet”, zegt ook Irene van ’t Sant van Stichting Orchid Garden, die een school steunt in Kathmandu. Het gebouw bleef overeind en diende als opvangplek voor getroffen gezinnen uit de omgeving.

Red_Mud_2Willem Grimminck van one to watch kwam met de schrik vrij. Hij was in Nepal tijdens de aardbeving. “Ik heb met mijn familie angstige uren doorstaan en het geluk gehad dat ik weg kon”, zegt hij. Hij mobiliseert nu steun voor Nepalese ondernemers die ter plekke noodhulp bieden. Zoals Aashish, eigenaar van koffieketen Red Mud, die een hulptransport met tenten organiseerde (zie foto). One to Watch zorgt voor financiering van de transporten.

Vlaanderen
Ook Vlaamse vrijwilligers met projecten in Nepal zetten alle zeilen bij. Het Steunpunt Vierde Pijler inventariseerde de hulp- en solidariteitsacties onder de ruim 25 organisaties die er vanuit Vlaanderen actief zijn. Shangrila Home, een weeshuis voor 80 kinderen in Katmandu dat door Belgen wordt beheerd, is compleet verwoest en onbewoonbaar. De 80 ex-straatkinderen bleven gelukkig ongedeerd maar hebben geen dak meer boven hun hoofd. Ze worden voorlopig opgevangen door bevriende organisaties. Andere projecten, zoals die van Nepali Child Support, Quality of Life Nepal en Action for Childs Rights, liepen geen schade op. Toch starten ook deze organisaties met eigen solidariteitsacties ten voordele van andere hulpinitiatieven.

Wil je reageren? Of de acties van particuliere initiatieven in Nepal volgen? Kijk in de groep Nepal op MyWorld.nl.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief