Onderzoek naar sociale media in Afrikaanse conflictgebieden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Mobiele telefoons en sociale media speelden een cruciale rol bij de Arabische Lente in Egypte. Antropologe Mirjam de Bruin onderzoekt nu de impact van sociale media op mensen in Afrikaanse conflictgebieden als Tsjaad, Kameroen en de Centraal Afrikaanse Republiek. Hiervoor kreeg ze een VICI-beurs van anderhalf miljoen euro. De Bruin is geïnteresseerd in de vraag…

Mobiele telefoons en sociale media speelden een cruciale rol bij de Arabische Lente in Egypte. Antropologe Mirjam de Bruin onderzoekt nu de impact van sociale media op mensen in Afrikaanse conflictgebieden als Tsjaad, Kameroen en de Centraal Afrikaanse Republiek. Hiervoor kreeg ze een VICI-beurs van anderhalf miljoen euro.

De Bruin is geïnteresseerd in de vraag hoe sociale media de ‘gewone’ burger beïnvloeden en hoe de politieke elite hier mee omgaat. Veel afrikanen hebben een mobiele telefoon en staan daarmee in verbinding met elkaar en met de wereld. Zij kunnen op internet en hebben toegang tot het nieuws. Daarmee gaan ze nadenken over hun regime en over zichzelf. Zo ontstaat groepsvorming en sociale verandering. In Egypte had dit een revolutie tot gevolg. Het kan ook tot versterking van bestaande samenlevingsverbanden leiden, zoals in Kameroen gebeurt.

Professor Mirjam de Bruin is verbonden aan de Universiteit van Leiden en het Afrika-Studiecentrum. Van haar veldwerk in Afrikaanse steden, vluchtelingenkampen en op het platteland wordt een documentaire gemaakt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons