Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Mensen groeien uit elkaar en dat leidt tot angst en vooroordelen stellen Whocares, Takecarebnb, Refugee Start Force en Ben & Jerry’s. Daarom bedachten de organisaties het initiatief ‘Opencrib’, waar mensen een oproep kunnen plaatsen voor onbekende gasten.

De website is sinds woensdag online en in minder dan 24 uur hebben zich al 63 huishoudens aangemeld, vooral in Amsterdam. Het initiatief is niet alleen gericht op de Randstad, legt Whocares oprichter Matthijs Jaspers uit. Whocares is een burgerbeweging die strijdt voor meer barmhartigheid in ons land. “Het is juist geschikt voor de rest van Nederland. Vooral in dorpjes met een AZC. Statushouders hebben ook daar niet alleen behoefte aan gastvrijheid, maar vooral aan een netwerk. Dat kunnen ze opbouwen via dit platform.”

Het initiatief helpt niet alleen vluchtelingen. “Sommige mensen zijn bang voor vluchtelingen, terwijl ze er nog nooit in contact mee zijn geweest. We hopen dat ze zich door dit initiatief kunnen verplaatsen in een ander en niet meer angstig zijn.” Matthijs benadrukt dat dit belangrijk is in Nederland. “In Nederland heerst een angstig klimaat rondom vluchtelingen. Als burgers in hun eigen omgeving hun horizon proberen te verruimen, hopen we dat het verandert.”

opencrib1_2

De actie loopt nu van Eerste Kerstdag tot en met Oud en Nieuw, maar krijgt misschien nog een staartje. “We weten nog niet of we daarna gaan stoppen. Bij genoeg aanmeldingen worden we misschien een platform waar Nederlanders en vluchtelingen elkaar kunnen ontmoeten. Dan kun je elkaar blijven uitnodigen voor een gezellige middag of avond.”

Heb je zelf ook nog een plekje over aan de eettafel en wil je meedoen met dit initiatief? Meld je dan aan via opencrib.nl

RoosDerrix

Over de auteur

Roos Derrix is studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg, en was eerder redactiestagiair bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief