Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een herhaling van de zware aardbeving in Nepal vorig jaar kan al binnen een paar jaar plaatsvinden, waarschuwt een nieuwe studie. 

De breuklijn die vorig jaar de zware aardbeving in Nepal veroorzaakte staat nog steeds onder grote spanning onder Kathmandu, schrijft The Guardian. Volgens een studie in het vaktijdschrift Nature Geoscience vindt de volgende zware beving al over een paar jaar plaats. Normaal zit er een eeuw of meer tussen zulke zware aardbevingen.

In april 2015 kwamen er bij een aardbeving meer dan 8,000 mensen om en werden 500.000 huizen verwoest. Het was met een 7,8 op de schaal van Richter de ergste beving in Nepal in meer dan tachtig jaar. De onderzoekers kunnen niet precies voorspellen wanneer er weer een aardbeving komt, maar waarschuwen steden in het gebied maatregelen te nemen. 

Kans op grotere schade Kathmandu

Nepal ligt op een punt waar twee tektonische platen langs elkaar schuiven, een breuklijn. Een aardbeving begint ver onder het aardoppervlak en breidt zich naar boven uit. Op satellietfoto’s is te zien dat de beving in 2015 de bovenste aardlaag nooit heeft bereikt, waardoor een deel van de plaat is blijven steken. Volgens de hoofdauteur van de studie komt er steeds meer druk op dit deel van de breuklijn te staan. De breuk ligt relatief dicht aan het oppervlak, waardoor een even zware aardbeving Kathmandu nog meer schade kan berokken dan in 2015. 

Meer lezen? 

OneWorld plaatste eerder een interview over hoe het gaat met de wederopbouw in Nepal, acht maanden na de aardbeving vorig jaar. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief