NCDO-enquête: Helft Nederlanders bezorgd om honger in de wereld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Iets meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over toekomstige honger in de wereld. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek “Nederlanders & Voedselzekerheid – Jonge en oudere Nederlanders over voedsel” uitgevoerd door TNS/NIPO in opdracht van NCDO. Een kwart van de Nederlanders geeft aan ook bezorgd te zijn over…

Iets meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over toekomstige honger in de wereld. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek “Nederlanders & Voedselzekerheid – Jonge en oudere Nederlanders over voedsel” uitgevoerd door TNS/NIPO in opdracht van NCDO.

Een kwart van de Nederlanders geeft aan ook bezorgd te zijn over honger in Nederland in de toekomst. Ouderen blijken ook iets meer bezorgd dan jongeren, dat geldt zowel voor honger in Nederland (34 vs.  30 procent) als in andere landen (57 vs. 50 procent). Jongeren wijzen schaarste en verdelingsvraagstukken aan als belangrijkste oorzaak van honger in de wereld (beiden 27 procent). Ouderen leggen de schuld voornamelijk bij corrupte regeringen en machtmisbruik  (32 procent).

Enkele andere opvallende conclusies uit het NCDO-onderzoek naar voedselzekerheid:
•    Lekker, gezond en veilig voedsel, is belangrijker dan duurzaam
•    Jongeren eten vaker vegetarisch dan ouderen
•    De producent wordt gezien als hoofdverantwoordelijke voor duurzaam voedsel
•    80 procent zegt circa 10 procent meer te willen betalen voor duurzaam en diervriendelijk voedsel
•    Jongeren maken zich meer druk om gewichtstoename dan om gif in eten
•    Insecten aan voedsel toevoegen is een goed idee, als je het zelf maar niet hoeft op te eten

Verdelingsvraagstuk
Wereldwijd wordt op dit moment voldoende voedsel geproduceerd. Wanneer al het eten gelijk verdeeld zou zijn, zou iedereen dagelijks 2700 kilocalorieën eten terwijl een volwassene gemiddeld 2100 kilocalorieën nodig heeft. De werkelijkheid is echter anders. Bijna een miljard mensen, vooral in sub-Sahara Afrika en Azië, vragen zich dagelijks af of  ze vanavond iets te eten hebben. Maar liefst 1 op de 7 mensen gaat met honger naar bed en ondervoeding is nog altijd een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen.
Voedselzekerheid is op dit moment dus vooral een verdelingsvraagstuk. Het is echter de vraag of er in de toekomst ook voldoende voedsel geproduceerd kan worden voor de snel groeiende wereldbevolking. Daarnaast staat de voedselproductie ook onder druk door de groeiende vraag naar vlees en vis, klimaatverandering, waterschaarste, gebrekkige kennis van efficiënte landbouwmethoden en concurrentie om landbouwgrond met energiegewassen (biobrandstoffen).

Het onderzoek over voedselzekerheid is te downloaden via de website van het NCDO.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons