Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wie Dhiraj Kannaujia (21 jaar) Waar India Werkt voor FairMail, een social business die wenskaarten verkoopt van tieners uit India en Peru Door Devi Boerema  Hoe ziet je dag er vandaag uit? “Vanmiddag gaan we met een groep van negen FairMail-studenten foto’s maken bij de Ganges. De meest heilige rivier van India gebruiken we voor…

Dhiraj KannaujiaWie Dhiraj Kannaujia (21 jaar) Waar India Werkt voor FairMail, een social business die wenskaarten verkoopt van tieners uit India en Peru

Door Devi Boerema 

Hoe ziet je dag er vandaag uit?

“Vanmiddag gaan we met een groep van negen FairMail-studenten foto’s maken bij de Ganges. De meest heilige rivier van India gebruiken we voor een opdracht over water.

Bij FairMail maken tieners kennis met fotografie. Drie keer per week gaan we op pad of fotograferen we in onze studio. Van de beste foto’s worden wenskaarten gemaakt, waarvan 50  procent van de opbrengst naar de student gaat. Het bedrag kan aardig oplopen als het een populaire kaart wordt.”

Is het de bedoeling dat alle studenten professioneel fotograaf worden?

“Nee, absoluut niet. We stimuleren studenten om een doel te bereiken. Fotografie is alleen een middel. Het geld dat ze verdienen wordt apart gezet voor hun studie. We hebben bijvoorbeeld drie meisjes die dokter willen worden.”

Wat is jouw functie?

“Ik ben onlangs begonnen als co-manager, nadat ik drie jaar als student bij FairMail betrokken was. Opeens ben ik ook verantwoordelijk voor de financiële kant van het project. Hoewel ik iedereen goed ken, is deze nieuwe functie best spannend voor mij. Maar het geeft me een goede basis om geld te verdienen naast mijn studie.”

Wat valt er te leren van de FairMail-aanpak?

“In Varanasi zie ik veel projecten van andere niet-gouvernementele organisaties, maar de kinderen zijn lang niet altijd gemotiveerde deelnemers. Dat is toch het belangrijkste: help jongeren met iets wat ze interesseert en blijft boeien. Denk toekomstgericht en niet alleen voor de periode dat ze onderdeel uitmaken van het project.”

Maar bij FairMail gaan de studenten toch na vijf jaar met ‘pensioen’?

“Dat klopt, maar de inkomsten van hun kaarten blijven binnenkomen. Ook nadat ze een  opleiding, die ze met FairMail-inkomsten gefinancierd hebben, afgerond hebben. We werken met een kleine groep, maar hebben een grote impact op hun leven.”

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief