Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 april vallen drie gewapende mannen het huis van gynaecoloog Gildo Byamungu Magaju binnen, en schieten hem neer. Op weg naar een gespecialiseerde kliniek in Burundi overlijdt hij aan zijn zware verwondingen, omdat zijn konvooi niet wordt doorgelaten aan de grens. Dat meldt de Belgische nieuwswebsite De Wereld Morgen.

De gynaecoloog en directeur van het ziekenhuis in Kasonga in Congo was gespecialiseerd in het opereren van verkrachte vrouwen en zette zich voor deze in Congo gemarginaliseerde groep in. Hij werd al maandenlang met de dood bedreigd.

Het is niet de eerste aanslag op vrouwenactivisten in het land. Het ziekenhuis waar Byamungu als directeur werkte, werd verschillende keren aangevallen door gewapende bendes, en in 2012 ontsnapte collega-gynaecoloog Denis Mukwege in zijn eigen huis aan een moordaanslag. Byamungu werkte nauw samen met Mukwege, die voor zijn werk verschillende onderscheidingen kreeg en bekend staat als ‘de man die vrouwen herstelt’. Mukwege wordt permanent beveiligd door VN-soldaten, en zijn familie woont op een geheime plaats in België of Frankrijk.

Ontkennend regime

“Dokters als Mukwege en Byamungu gaan in tegen de machocultuur die verkrachte vrouwen in hun eigen gemeenschappen demoniseert en marginaliseert”, schrijft de Belgische nieuwssite. Volgens de site weigert het Congolese regime te erkennen dat het om een systemisch probleem gaat.

Demonstratie

Het CongoForum laat weten dat in Bukavu honderden mensen woensdag de straat op gingen. Zij klaagden over de onveiligheid in het gebied. De politie heeft laten weten dat er een verdachte is aangehouden en dat ze bezig is met een onderzoek naar de moord op Gildo Byamungu.

In 2010 was OneWorld op bezoek bij Denis Mukwege. Leest het artikel hier: ‘Oorlog tegen vrouwen‘.

WhatsApp-Image-2017-09-08-at-17.04.38

Over de auteur

Schrijft voor OneWorld Werelddoeners graag over mensen die de wereld mooier maken, maar is wel kritisch: vrijwilliger zijn in een weeshuis, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief