Michael Kamara: “Door de economische crisis ligt het landbouwproject stil”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Duizenden Nederlanders werken samen met kleinschalige organisaties in het Zuiden. MyWorld laat een van deze partners aan het woord. Waar lopen zij tegenaan? Waar zien zij kansen? Deze maand: Michael Kamara van de Cotton Tree Foundation in Sierra Leone. Door Marga van Zundert “We startten in 2006 met 20 ton rijstzaad. Onze laatste oogst bedroeg…

Duizenden Nederlanders werken samen met kleinschalige organisaties in het Zuiden. MyWorld laat een van deze partners aan het woord. Waar lopen zij tegenaan? Waar zien zij kansen? Deze maand: Michael Kamara van de Cotton Tree Foundation in Sierra Leone. Door Marga van Zundert

“We startten in 2006 met 20 ton rijstzaad. Onze laatste oogst bedroeg 500 ton rijst. Dat is prachtig. Dat is 25 keer zoveel als in het begin. Maar we hebben nog steeds maar één tractor voor meer dan tweeduizend rijsttelers. Zo kunnen we niet concurreren op de wereldmarkt. Onze teelt moet moderner met irrigatie, landbouwmachines en gedegen agrarische kennis. Met de export van rijst, gember, soja en cashewnoten kunnen we mensen op het platteland een beter bestaan bieden.

  • Wie: Michael Kamara
  • Van: Cotton Tree Foundation (CTF)
  • Waar: in Sierra Leone
  • Wat: CTF steunt duizenden boeren, vooral vrouwen en oorlogsslachtoffers
  • Hoe: CTF stimuleert agrarisch ondernemerschap met leningen en investeringen. Bouwde en bestuurt negen basisscholen, twee middelbare scholen, een technische school en een gezondheidscentrum. Zette huizen neer voor 75 families met oorlogsslachtoffers
  • Waarmee: ondermeer met Nederlands donorgeld. In 2006 richtte Kamara een eigen bedrijf op: Premium Spice Company. De winst wil Kamara in de ontwikkelingsprojecten van CTF steken.
  • Zoekt: (Nederlandse) investeerder

Onze projecten zijn mogelijk dankzij steun van vele donoren uit Europa en de VS, waaronder ook Nederlandse organisaties zoals Woord en Daad, Cordaid en enkele kleine stichtingen. Daar ligt ook mijn grootste zorg. Het Westen lijdt onder een economische crisis. Ik vrees dat er de komende jaren minder donorgeld binnen zal komen. Dat merken we nu al. Onlangs ging een landbouwproject in Kamakwie in het noordoosten van Sierra Leone niet door. NCDO en Wilde Ganzen hadden het project al goedgekeurd, maar onze nieuwe Nederlandse partner slaagde er niet in de benodigde fondsen te werven. Het project ligt nu stil.

Met mijn eigen bedrijf, Premium Spice Company, hoop ik zelf inkomsten te verwerven. Eigen inkomsten kunnen ons onafhankelijker maken van fondsen en donoren, zodat de Cotton Tree Foundation ondanks de crisis haar werk kan
voortzetten. Deze aanpak past ook bij het overheidsbeleid in Sierra Leone om landbouw en bedrijvigheid te stimuleren. Mijn bedrijf staat financieel gezien uiteraard los van de stichting en heeft een eigen Raad van Bestuur en investeerders.
In 2006 en 2007 ging het goed. Premium Spice Company exporteerde meer dan 20 ton gember, geproduceerd door boeren uit het programma van de Cotton Tree Foundation. Vervolgens daalde de wereldmarktprijs voor grondstoffen. Dat ging zo snel dat we niet meer konden exporteren.
We willen nu producten in plaats van grondstoffen exporteren, dus bijvoorbeeld gemberbier in plaats van gember. Het nieuwe businessplan hiervoor is bijna klaar. Met dat plan hoop ik investeerders te vinden. Als iemand in Nederland belangstelling heeft, stuur ik het businessplan graag toe.”

Marga van zundert

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons