Met een laptop onder je arm de wereld veroveren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

HTML, C++, Basic. Voor Peruaanse vrouwen zijn dit niet langer abstracte programmeertalen, maar een manier om de armoede van de buitenwijken te ontvluchten. 

LIMA – Het eerste dat opvalt, is het uitzicht. Wanneer je het kantoor van Laboratoria op de elfde verdieping binnenloopt, zie je aan drie kanten ramen die uitkijken op de omliggende gebouwen. Dit is Miraflores, het rijke gedeelte van de Peruaanse hoofdstad, waar alle bedrijven gevestigd zijn. Het is een wereld van verschil met de buitenwijken – waar de huisjes zelfgebouwd en de daken van golfplaat zijn, en waar elektriciteit en water niet vanzelf spreken.

De vrouwen die bij Laboratoria computerles volgen, komen bijna allemaal uit dit soort wijken. Neem de achttienjarige Michelle Seguil: ze groeide op in een deel van de stad waar ze niet buiten kon spelen. Ze ging naar school en terug, de rest van de tijd zat ze thuis omdat het op straat te gevaarlijk was. Haar vader was vertrokken toen ze anderhalf was, haar moeder werkte zich kapot om met haar baan als lerares toch een redelijke opvoeding voor Seguil en haar zus te kunnen betalen. Seguil wilde graag iets met computers doen, maar de kosten van een dergelijke studie waren te hoog.

Michelle SeguilMichelle Seguil legt een studente iets uit. Foto: Eline van Nes

Carrière bij Google

Michelle Seguil is precies het type jonge vrouw waar Laboratoria zich op richt: een getalenteerde vrouw met een kansarme achtergrond. Ondernemer Mariana Costa en haar team besloten dat zij deze vrouwen in een half jaar de basisbeginselen van het programmeren zouden bijbrengen, waarna ze hen aan een baan helpen in een van de vele start-ups die Lima kent. Ook nadat ze werk hebben gevonden, worden de vrouwen nog geholpen. Of zoals ze bij Laboratoria zeggen: “Wij bieden geen cursus, maar een carrière”.

Voor de vrouwen uit kansarme wijken is dit een enorme sprong die zij anders nooit hadden kunnen maken: in plaats van voor een paar euro per dag spullen te verkopen op een marktje, krijgen ze nu banen bij bedrijven als Google en Microsoft.

“Ik geloof dat programmeertaal de taal van de toekomst is”, vertelt Costa tussen de bedrijven door. “Het vormt onze wereld. Maar helaas is maar 7 procent van de software-ontwikkelaars vrouw. Zie daar maar eens tussen te komen als kansarme jonge vrouw.”

Invloedrijke vrouw

De opleiding kost 15 euro per maand, relatief weinig in vergelijking met de dure privé-universiteiten in Lima. In sommige gevallen kan het cursusgeld zelfs worden kwijtgescholden. In tweeënhalf jaar tijd heeft Laboratoria al vierhonderd vrouwen opgeleid, waarvan driekwart aan het werk is in de techsector. Dat plaatste Mariana Costa op de BBC-lijst van de honderd meest invloedrijke vrouwen van 2016, en maakte dat ze een workshop kon volgen met Barack Obama en Mark Zuckerberg. Intussen is Laboratoria aan het uitbreiden naar Mexico en Chili, en lopen de aanmeldingen in de duizenden.

Wij zijn geen traditionele hulporganisatie

De keerzijde van hun populariteit is dat ze door die enorme vraag bij Laboratoria tegenwoordig heel selectief moeten zijn. “Dat gaat soms ten koste van onze sociale functie”, vertelt perswoordvoerder Andrea Aréstigue. “Alleen: wij zijn geen traditionele hulporganisatie. Wanneer we een sociale impact hebben is dat mooi meegenomen, maar we zijn ook een bedrijf dat bijzonder talent zoekt. Het is ideaal wanneer we die twee dingen kunnen combineren. We willen niet van donaties blijven leven, maar zelf genoeg inkomen genereren.”

Aréstigue voegt eraan toe dat zij zelf nooit in aanmerking was gekomen voor het programma: ze is opgegroeid in een goede wijk, bij ouders die haar studie met gemak konden betalen. Juist dat enorme contrast tussen rijk en arm in Lima motiveert de mensen achter dit project. Doordat Laboratoria werkt met bedrijven die hun doelstelling toejuichen, maken de jonge programmerende vrouwen een goede kans op de werkvloer.

Michelle Seguil werkt inmiddels bij Laboratoria, waar ze assisteert bij de begeleiding van de nieuwe groep van vijfentachtig studenten die eind januari is begonnen. Na dit half jaar wil ze verder studeren. Het zal hard werken worden: ’s avonds en in de weekenden wil ze programmeerwerk doen, om haar studie te betalen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons