Met Landmapp worden boeren niet meer van hun land af gegooid

Vorig jaar januari pitchten Thomas Vaassen en Merel Rumping hun idee voor een sociale onderneming aan Bill Gates. Inmiddels is de laatste update alweer een poosje geleden. OneWorld sprak met Thomas over de ontwikkelingen binnen Landmapp.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Thomas Vaassen is oprichter van Landmapp, een sociale onderneming die in Ghana boeren voor ongeveer 120 euro voorziet van een FarmSeal. Dit is een document waarin hun landrechten zijn vastgelegd. Inmiddels werken er 35 mensen bij de onderneming, 5 in Nederland en 30 in Ghana. De werknemers in Ghana zijn vooral lokale bewoners. Zij tekenen de grenzen op en documenteren de afspraken, bijvoorbeeld waar de grond voor gebruikt wordt en voor hoe lang de boer de grond mag gebruiken.

Tegengestelde belangen

Een van de uitdagingen voor Landmapp is het overtuigen van de chiefs, de landbeheerders. Zij vertegenwoordigen de families die eigenaar zijn van het gebied. “Wij maken een mondelinge afspraak tussen landbeheerder en boer schriftelijk. Voor de boeren is het grootste risico dat ze van het land af worden gegooid. Dat kan niet zomaar meer met zo’n document. Als wij de overeenkomst optekenen, verliest de landbeheerder dus een beetje controle.”

Angst om van hun land afgegooid te worden is niet de enige motivatie voor boeren. “Boeren willen een schriftelijke overeenkomst om die aan hun kinderen door te geven, zodat die het land kunnen vinden en een bewijs hebben dat ze het hebben geërfd. Een FarmSeal is ook handig voor een lening van de bank. Wanneer het land onderpand is voor een lening, kan zo’n document helpen als bewijs van eigendom.”

Thomas vertelt dat het bedrijf nog kan verbeteren door de boer te laten zien wat hij kan doen met het document en te begeleiden bij eventuele volgende stappen. “Wij zouden bijvoorbeeld ook, als het land geleased wordt, een leasedocument kunnen opstellen. We zouden dit soort diensten actief beschikbaar kunnen stellen.”

Ontwikkelingen

Thomas wil in de toekomst graag uitbreiden. Landmapp is al verkennend bezig geweest in Indonesië. “Om het daar goed op te zetten hebben we weer best veel geld nodig. We willen nu eerst zorgen dat alles hier goed werkt.” Het product slaat wel aan en Thomas merkte dat ook huiseigenaren en organisaties geïnteresseerd waren. Naast FarmSeals biedt Landmapp dan ook binnenkort HomeSeals en OrgSeals aan die landrechten vastleggen van huizen en organisaties.

Er komt ook op andere manieren meer belangstelling voor hun werk. De technologie die Landmapp gebruikt is veel verder gevorderd dan die van de Ghanese overheid. “Zij werken nog veel met papier waar wij de data digitaal beschikbaar hebben. Ons systeem is dus nauwkeuriger en gebruiksvriendelijker.”

 

Het balletje moet gaan rollen

Landmapp is aan het groeien, maar winstgevend is het nog niet. “Nu tekenen we een paar honderd FarmSeals op per maand. Dit moeten er vijfhonderd zijn om quitte te spelen. Uiteindelijk moeten we tienduizenden FarmSeals optekenen per jaar, willen we winstgevend zijn.” Op dit moment vindt er volgens Thomas overleg plaats op nationaal niveau, waar standaard afspraken uit moeten komen tussen landbeheerders en boeren. “Sommige landbeheerders vertellen dat zij hun afspraken laten vastleggen door ons en dit kunnen andere landbeheerders dan weer overnemen. Daar hopen we op: dat het product gaat standaardiseren, dat ze elkaars werkwijze hierin gaan kopiëren.”

Wat is het grootste succes tot nu toe? “We hebben bewezen dat het kan, dat boeren ervoor willen betalen. Vorige ondernemingen die iets soortgelijks hebben geprobeerd redden het niet. Dat komt denk ik omdat wij heel onafhankelijk opereren en ons volledig focussen op wat de boer wil van het product. De boer krijgt bij ons bijvoorbeeld aan het begin van elk nieuw stadium van het proces een smsje. Wij zijn echt bezig met waar de boer geld voor over heeft, daarom werkt het.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons