Landfill Harmonic bespeelt instrumenten van afval

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In 2011 stuurde de Paraguayaanse ontwikkelingsorganisatie Sonidos de la Tierra (Klanken der Aarde) muziekleraar Favio Chávez naar het dorpje Cateura om muziekles te geven aan arme kinderen. Er was al snel zoveel belangstelling dat Chávez instrumenten tekort kwam. Geld voor nieuwe instrumenten was er niet, maar de dorpelingen vonden een oplossing … Ze bouwden zelf…

In 2011 stuurde de Paraguayaanse ontwikkelingsorganisatie Sonidos de la Tierra (Klanken der Aarde) muziekleraar Favio Chávez naar het dorpje Cateura om muziekles te geven aan arme kinderen. Er was al snel zoveel belangstelling dat Chávez instrumenten tekort kwam. Geld voor nieuwe instrumenten was er niet, maar de dorpelingen vonden een oplossing …

Ze bouwden zelf instrumenten van afval: van vorken, sloophout, blikken en oude sleutels. Want Cateura staat grotendeels bovenop een vuilnisbelt. De circa 2.500 families leven er van het recyclen van afval. De afvalcello’s, fluiten en violen klinken verbazingwekkend goed. Chavez: “The world sends us garbage, we send back music.”

Inmiddels is er een compleet jeugdorkest dat op de ‘afvalinstrumenten’ speelt: de Landfill Harmonic. Ze worden begeleid door Paraguays bekendste dirigent Luis Szarán, de drijvende kracht achter Sonidos de la Terra. Szarán ziet muziek als een instrument voor sociale transformatie. Via het project zijn al 3000 kinderen een instrument gaan spelen. Szaran maakte onlangs een tournee met de Landfill Harmonic door Argentinië, Brazilië en Duitsland.

Eind november verscheen de trailer (zie hieronder) van een nog onvoltooide documentaire Landfill Harmonic over het jeugdorkest. Er is ook een langere versie (11 min.). De documentaire zal naar verwachting in 2014 verschijnen. De ontwikkelingen rondom het orkest zijn te volgen via Facebook.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons