Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zeven jaar geleden richtte journalist Sander de Kramer (39, bekend als hoofdredacteur van de Straatkrant en presentator van het KRO-programma De Wandeling) de Sunday Foundation op. Met vrienden Hugo Borst en Arjan Verweij helpt hij kinderen ontsnappen uit de diamantmijnen van Sierra Leone. In Sierra Leone had net een oorlog gewoed. Het gebied waar jullie…

Sander de KramerZeven jaar geleden richtte journalist Sander de Kramer (39, bekend als hoofdredacteur van de Straatkrant en presentator van het KRO-programma De Wandeling) de Sunday Foundation op. Met vrienden Hugo Borst en Arjan Verweij helpt hij kinderen ontsnappen uit de diamantmijnen van Sierra Leone.

In Sierra Leone had net een oorlog gewoed. Het gebied waar jullie een project opzetten was totaal vergeten. Hoe begin je dan?

“Ik wilde kinderen bijstaan wiens ouders vermoord waren tijdens de oorlog. Zij stonden dagelijks diamanten op te graven voor handelaars. Maar om hen te helpen, moesten we de hele gemeenschap een boost geven. Daarmee win je harten.

Toen we begonnen was er niets, behalve een vergane generator van de Verenigde Naties. Ik sprak met de hoogste chief en liet hem een voetbalshirt zien van het Nederlandse elftal. ‘Kom je uit Nederland?’, vroeg zijn broer. ‘Ik heb nog gespeeld met Johan Cruyff.’ Daarmee hadden we onwaarschijnlijk veel geluk. Inmiddels hebben we agrarische projecten opgezet, microkredietprograma’s, skill-centres, sportprojecten én scholen.”
Hoe wist je wat je moest doen?

“Ik was 15 jaar lang hoofdredacteur van de Straatkant. We schreven veel over onrecht in Nederland, maar ook wereldwijd. Er zijn veel parallellen tussen landen. Mensen aan de onderkant van de samenleving denken van dag tot dag, of zelfs van uur tot uur.”

Helpt het dat je bekend bent?

“Ik denk het wel. Om geld op te halen in Nederland, maar ook als bescherming in Sierra Leone. Diamanthandelaren gaan over lijken. Maar als ze me vermoorden is dat nieuws, dat willen ze niet. Dus denken ze waarschijnlijk: laat die klootzak maar. Hij kan niet het hele continent aan. Dat klopt. Ik kan niet alle kinderen helpen. Maar ik blijf projecten opzetten. Binnenkort openen we onze eerste school voor meisjes.”

Meer weten? www.sundayfoundation.org. En van 20 september 2013 t/m 16 februari 2014 is de Sunday Foundation te zien op de tentoonstelling Humanity City in Den Haag. In deze ‘stad’ laten bekende  Nederlanders zien hoe ze bijdragen aan een betere wereld. www.humanityhouse.org.  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500