Brancheorganisaties in de filantropische sector overleggen over een universeel keurmerk voor alle goede doelen. Dat kan kleine ontwikkelingsorganisaties in problemen brengen, vreest belangenbehartiger Partin. Dat er één keurmerk komt voor alle goede doelen in Nederland is zeker. Hoe het eruit gaat zien, weet nog niemand. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) kregen van de overheid de…

Brancheorganisaties in de filantropische sector overleggen over een universeel keurmerk voor alle goede doelen. Dat kan kleine ontwikkelingsorganisaties in problemen brengen, vreest belangenbehartiger Partin.

Dat er één keurmerk komt voor alle goede doelen in Nederland is zeker. Hoe het eruit gaat zien, weet nog niemand. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) kregen van de overheid de opdracht om met een voorstel te komen. Dat moet dit najaar klaar zijn.

De kans is groot dat het keurmerk grote gevolgen gaat hebben voor goede doelen: zij krijgen straks mogelijk geen ANBI-status zonder keurmerk. Een ANBI-status is een verklaring van de Belastingdienst, waarmee giften aan de stichting aftrekbaar worden. Duizenden kleinschalige organisaties hebben een ANBI-status.

Die koppeling van de ANBI-status aan een keurmerk baart Partin, brancheorganisatie voor kleinschalige particuliere initiatieven, grote zorgen. ‘Een ANBI-status is gratis, maar een keurmerk zal onvermijdelijk geld kosten’, zegt Partin-voorzitter Lucy Engelen. ‘Veel kleine stichtingen vinden dat een probleem.’ Partin vreest bovendien dat het keurmerk hen opzadelt met hoge verantwoordingseisen.

De brancheorganisatie wil zich daarom sterk maken voor een betaalbaar en haalbaar keurmerk voor kleinschalige organisaties. SBF-directeur René Zoutendijk heeft inmiddels toegezegd dat Partin, ook al is het formeel geen SBF-lid, hierover mee mag praten: ‘We nemen hen absoluut serieus.’

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief