De Nederlander heeft er vertrouwen in dat kleine hulporganisaties hun donaties goed besteden. Alleen, denkt men, het effect ervan is gering. Jaarlijks peilt kenniscentrum NCDO hoe Nederlanders denken over ontwikkelingssamenwerking. Uit de dit najaar verschenen ‘Barometer Internationale Samenwerking 2011’ blijkt dat 64 procent van alle Nederlanders nog steeds positief staat tegenover het belang van de…

De Nederlander heeft er vertrouwen in dat kleine hulporganisaties hun donaties goed besteden. Alleen, denkt men, het effect ervan is gering.

Jaarlijks peilt kenniscentrum NCDO hoe Nederlanders denken over ontwikkelingssamenwerking. Uit de dit najaar verschenen ‘Barometer Internationale Samenwerking 2011’ blijkt dat 64 procent van alle Nederlanders nog steeds positief staat tegenover het belang van de hulp. De daling van afgelopen jaren blijkt tot stilstand gekomen. Wanneer je Nederlanders vraagt aan welke soort hulp zij hun geld het liefst uitgeven, dan is dat nog steeds aan ‘sociale sectoren’ als onderwijs, water en gezondheidszorg. Economische groei en steun aan het bedrijfsleven, waar het kabinet-Rutte op inzet, is duidelijk minder populair.

Nederlanders hebben überhaupt weinig vertrouwen in de ontwikkelingshulp van de overheid. We geven ruim de voorkeur aan professionele ontwikkelingsorganisaties als Oxfam Novib, War Child en Terre des Hommes. Interessant is de steun die veel Nederlanders uitspreken voor kleinschalige particuliere organisaties. Hoewel Nederlanders vermoeden dat de inspanningen van de kleintjes niet veel opleveren, denken zij zuinig met hun geld omgaan. Dat is precies omgekeerd bij grote internationale organisaties. Die krijgen veel voor elkaar, maar smijten volgens het publiek met geld. ‘Het lijkt erop’, constateer de Barometer, ‘dat de omvang van een organisatie bepalend is voor de mate van vertrouwen in de budgetbesteding’.

www.ncdo.nl

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief