Kijkje in de keuken van ontwikkelingswerk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In noodsituaties lopen projecten vaak anders dan verwacht. Zo organiseerde War Child opvang voor gevluchte kinderen in een transitiekamp in Nood-Soedan. Maar de toestroom was zo massaal, dat er al snel 300 kinderen in de klassen zaten.  Dit voorval is één van de voorbeelden op ‘Open over Ontwikkelingssamenwerking’, een website die het publiek wil informeren…

In noodsituaties lopen projecten vaak anders dan verwacht. Zo organiseerde War Child opvang voor gevluchte kinderen in een transitiekamp in Nood-Soedan. Maar de toestroom was zo massaal, dat er al snel 300 kinderen in de klassen zaten. 

Dit voorval is één van de voorbeelden op ‘Open over Ontwikkelingssamenwerking‘, een website die het publiek wil informeren over de rol en het werk van ontwikkelingsorganisaties, met feiten, fabels. Open over Ontwikkelingssamenwerking is een initiatief van Partos, de branchevereniging voor Internationale Samenwerking. De website beleefde onlangs een soft launch.

“In het publieke debat doen veel verschillende feiten de ronde”, zo licht Partos het initiatief toe, “sommigen berusten op waarheid andere niet.” De website wil bijdragen aan `het voeden van het publieke debat met feiten en informatie, zodat er een goede basis ontstaat voor meningsvorming.´

Open over Ontwikkelingssamenwerking biedt een mengeling van korte feiten, tweets, ´borrelpraat´ en verhalen en uitdagingen uit de praktijk. Zo lezen dat veel ontwikkelingslanden thans grote vooruitgang boeken: wereldwijd drinkt 89 procent van de mensen schoon water, de mazelensterfte daalde de afgelopen tien jaar met 74 procent en in Zuidelijk Afrika steeg het schoolbezoek sinds 2000 met 50 procent. De website presenteert daarnaast actuele verhalen over de uitvoering en impact van ontwikkelingsprojecten. Ten slotte plaatst het kanttekeningen bij veel gehoorde meningen, zoals de stelling dat ontwikkelingssamenwerking hulpverslaving in de hand werkt en dat directeuren met buitensporige salarissen naar huis gaan.

De website biedt geen mogelijkheid voor reacties en discussie. Dat kan wel via het ‘Vraag Maar Raak’ loket op Facebook (www.facebook.com/idleaks). Dit loket is een initiatief van ID Leaks, een online community van mensen die betrokken zijn bij ontwikkelingssamenwerking.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons