Jongeren leren over voedselcrisis in Oeganda na spelen van computerspel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Serious games kunnen jongeren meer kennis bijbrengen over problemen in Afrika.

Serious gameVan de meeste computerspelletjes worden jongeren niets wijzer. Serious games hebben echter als doelstelling hen spelenderwijs iets te leren. On the ground reporter: Uganda is zo’n ‘serieus spel’ dat jongeren meer kennis moet bijbrengen over de Afrikaanse voedselproblematiek. Maar werkt het?

Serious games hebben niet entertainment maar educatie als hoofddoel. Zo ook On the ground report: Uganda. In dit spel maken spelers – in de rol van journalist – een virtuele reis door Oeganda met als taak de oorzaken en de gevolgen van de voedselcrisis te onderzoeken. In het spel zijn authentieke videobeelden, foto’s op locatie en interactieve vragen opgenomen. Door te klikken op personen of objecten verzamelt de speler informatie, waarmee hij een radio-uitzending maakt. Thema’s die aan de orde komen zijn klimaatverandering, landroof, intensieve landbouw en hoge voedselprijzen. Jongeren – het spel richt zich op mbo-studenten – wordt niet alleen de complexiteit van de voedselproblematiek bijgebracht, maar ook ‘mediawijsheid’: zijn ze na het spelen kritischer geworden over mediaberichten over de voedselcrisis?

Meer kennis

Marije van Gent onderzocht voor NCDO de meerwaarde van dit serious game en publiceerde de resultaten in het rapport Leren van een serious game? Evaluatie game On the ground reporter: Uganda. Daarin constateert zij dat jongeren daadwerkelijk meer kennis over de Oegandese voedselproblematiek hebben gekregen na het spelen van het spel. Hoe langer ze spelen, des te meer kennis ze vergaren. Hun houding ten opzichte van de voedselcrisis is echter niet veranderd, en ook zijn ze niet ‘mediawijzer’ geworden. De spelers zelf zijn positief over het spel (ze beoordelen het met een 7,6) en spelen het spel gemiddeld een uur. Ze zeggen vooral inzicht in het leven in Oeganda te hebben gekregen, en daarnaast inzicht in de voedselcrisis. De onderzoeker maakt wel de kanttekening dat er sprake is van zelfselectie: het spel trekt die jongeren aan die al interesse hebben in Afrika of voedselproblemen.

Het spel wordt binnenkort in het mbo in een educatieve context aangeboden. In het lessenpakket zit naast het spelen zelf ook een introductieles en reflectielessen na afloop.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons