Ontwikkelingshulp, ontwikkelingssamenwerking, internationale samenwerking: in de publieke discussie worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Maar zijn ze wel uitwisselbaar? Of roepen deze verschillende termen ook verschillende associaties op? NCDO zocht het uit in een representatieve steekproef onder 1523 Nederlanders. Ze kregen één van de termen voorgeschoteld en moesten zeggen welk woord als eerste bij…

Wordle ontwikkelingshulpOntwikkelingshulp, ontwikkelingssamenwerking, internationale samenwerking: in de publieke discussie worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Maar zijn ze wel uitwisselbaar? Of roepen deze verschillende termen ook verschillende associaties op?

NCDO zocht het uit in een representatieve steekproef onder 1523 Nederlanders. Ze kregen één van de termen voorgeschoteld en moesten zeggen welk woord als eerste bij hen opkwam. En dat blijkt per term te verschillen. Zo worden de termen ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking vooral geassocieerd met Afrika, armoedebestrijding en hulp. Internationale samenwerking daarentegen wordt roept beelden op van handel, economie, geld en Europa.

De vraag is vervolgens of de woordkeuze ook gevolgen heeft voor de steun van de Nederlandse bevolking voor overheidsbestedingen op dit terrein. Dit blijkt inderdaad zo te zijn. Internationale samenwerking kan op méér steun rekenen dan ontwikkelingssamenwerking en ontwikkelingshulp.

Meer weten? Het onderzoek is hier te lezen of te downloaden.   

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief