Hulp die helpt volgens Esther Duflo

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Tegenlicht ging in haar laatste uitzending in op de twijfels en succesverhalen rondom microkrediet. De programmamakers spraken uitgebreid met de Franse ontwikkelingseconoom Esther Duflo over haar onderzoeksresultaten en opvattingen. Zijn microkredieten de oplossing voor het armoedeprobleem? Wat werkt er wel en wat werkt er niet in de ontwikkelingssector? Volgens Esther Duflo weten we het gewoon niet. Samen met…

Tegenlicht ging in haar laatste uitzending in op de twijfels en succesverhalen rondom microkrediet. De programmamakers spraken uitgebreid met de Franse ontwikkelingseconoom Esther Duflo over haar onderzoeksresultaten en opvattingen.

Zijn microkredieten de oplossing voor het armoedeprobleem? Wat werkt er wel en wat werkt er niet in de ontwikkelingssector? Volgens Esther Duflo weten we het gewoon niet. Samen met collega Abhijit Banerjee richtte ze daarom aan de Amerikaanse universiteit MIT het ‘Poverty Action Lab’ op. Duflo en Banerjee zijn bekend om hun voor economen vernieuwende onderzoeksmethode: zij onderzoeken de effectiviteit van programma’s voor armoedebestrijding door zogenaamde ‘randomized controlled trials’, net zoals je bijvoorbeeld medicijnen test. Met die methode namen ze ook de impact van microkredieten onder de loep.

Duflo en haar collega’s worden ‘randomistas’ genoemd. Ze experimenteren met talloze interventies als subsidies, muskietennetten en pillen. Het gratis uitdelen van schoolboeken in Kenia bleek geen effect te hebben op examenresultaten. Het uitdelen van gratis muskietennetten was in datzelfde land echter wel weer effectief in de strijd tegen Malaria.

Over haar onderzoeken schreef Duflo samen mat Banerjee het boek ‘Poor Economics. A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty’, waarvoor ze de Financial Times/Goldman Sachs Business Book of the Year Award 2011 kregen.

Bekijk de uitzending: Tegenlicht: Microkrediet, macroschuld? 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons