De Afrikaanse journalisten selecteerden in eigen land een aantal regio’s en keken binnen deze regio’s naar de meest voorkomende hulpprojecten. Zo onderzochten ze wederopbouwprojecten in Ivoorkust en boomplant projecten in Kameroen. Zij constateerden dat de opbrengsten van die projecten vaak niet of nauwelijks te vinden zijn en dat deze projecten vaak worden uitgevoerd door ambtenaren en familieleden waardoor zij inkomsten genereren.

Illegale kap

Een voorbeeld uit het artikel dat de scheve impact van de hulpprojecten illustreert is een milljarden project in Maluku in de Democratische Republiek Congo. In plaats van gemeenschappen die in de bossen wonen te beschermen, komt het geld van dit Wereldd Bank project terecht bij ambtenaren die aandelen hebben in grote houtkap bedrijven. Deze bedrijven krijgen het duurzaam geproduceerde hout toegewezen waardoor lokale mensen hun gemeenschappen moeten verlaten en aangewezen zijn op de houthandel in illegaal gekapt hout. “Zowel het bos als degenen die hier woonden zijn slechter af door die hulp” aldus Irène Wabiwa, bos campagne manager bij Greenpeace Afrika.

Lees het artikel van de Afrikaanse journalisten in ZAM.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?