Harpiste met bezieling

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
VRAAG EN ANTWOORD – LAVINIA MEIJER Ze werd geboren in Zuid-Korea, groeide op in Nederland en werd harpiste van wereldformaat. Nu zet Lavinia Meijer (29) zich in voor projecten in ontwikkelingslanden. Deze herfst liep ze voor Wilde Ganzen mee met de 2Charity Walk, een sponsorloop voor goede doelen, om geld op te halen voor landbouw…

VRAAG EN ANTWOORD – LAVINIA MEIJER

Ze werd geboren in Zuid-Korea, groeide op in Nederland en werd harpiste van wereldformaat. Nu zet Lavinia Meijer (29) zich in voor projecten in ontwikkelingslanden. Deze herfst liep ze voor Wilde Ganzen mee met de 2Charity Walk, een sponsorloop voor goede doelen, om geld op te halen voor landbouw in Benin.

En, lekker gewandeld?
“Het was een prachtige tocht door de bossen van ’s Graveland met een groep van dertig mensen. En heel gezellig. Ik loop overigens graag: drie keer in de week ren ik tien kilometer en ik wandel ook vaak met mijn hond. Dat helpt me om in conditie te blijven, harpspelen is fysiek een zwaar beroep.”

Vanwaar je betrokkenheid bij Wilde Ganzen?
“Bij Wilde Ganzen heb ik een goed gevoel. Ze bestaan al lang, hebben een goede reputatie en trouwe donateurs. Hun kijk op ontwikkelingssamenwerking spreekt me aan: ze steunen kleinschalige projecten waarvan ze geloven dat het werkt. Ik heb zelf bij hen aangeklopt.

Je bent geadopteerd uit Zuid-Korea. Hebben je eigen ‘roots’ er ook mee te maken?
“Drie jaar geleden bezocht ik voor het eerst mijn geboorteland en ontmoette ik mijn biologische vader. Dat heeft veel losgemaakt. Zuid-Korea is fantastisch vooruit gegaan, maar dertig jaar geleden was er oorlog en armoede. Mijn vader kwam er alleen voor te staan toen mijn broertje en ik heel klein waren. Hij is zelf wees, zijn familie kon niet voor ons zorgen en door zijn werk was hij dagen van huis. Mijn broertje en ik bleven alleen achter, we waren 4 en 2 jaar oud, en mijn broertje bedelde om eten om te overleven. In veel landen is het nog net zo: wanneer je familie wegvalt, dan is er niets.”

Je reist de wereld rond voor je werk. Bezoek je wel eens ontwikkelingsprojecten?
“Muziek brengt mij op veel plekken, maar veel tijd om de omgeving te zien is er niet. Ik moet me voorbereiden op het concert, dan spelen, en dan blijft er meestal nog een halve dag over. Ooit bezocht ik een project voor blinde en dove kinderen in Indonesië. En ik hoop nog eens in Afrika te komen.”

Spelen ze in ontwikkelingslanden ook harp?
“Jazeker! De harp is daar een geliefd volksinstrument. Je hebt ze in veel uitvoeringen, van kleine duimharpjes op een stuk hout, tot raamwerken met tien of twintig snaren van touwachtig materiaal. Meestal zijn het daar de mannen die het instrument bespelen.”

Dit najaar verscheen de vierde solo-CD van Lavinia Meijer, met muziek van Philip Glass. www.laviniameijer.com.   

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons