Ghanese plasticrecycler op eigen benen verder

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De Ghanese plasticrecylcer CEPR kan zelfstandig verder. Het bedrijf biedt werk aan ruim honderd mensen en 250 plasticverzamelaars, en organisatieadviesbureau Berenschot voorspelt winst in 2013. Voor moederbedrijf Cyclus werd de Afrikaanse dochter echter een hoofdpijndossier. 500 kilo plastic afval per uur kan de Ghanese plasticrecycler CEPR (Cyclus Elmina Plastic Recycling) verwerken. Flessen, waterzakjes en boodschappentassen…

De Ghanese plasticrecylcer CEPR kan zelfstandig verder. Het bedrijf biedt werk aan ruim honderd mensen en 250 plasticverzamelaars, en organisatieadviesbureau Berenschot voorspelt winst in 2013. Voor moederbedrijf Cyclus werd de Afrikaanse dochter echter een hoofdpijndossier.


500 kilo plastic afval per uur kan de Ghanese plasticrecycler CEPR (Cyclus Elmina Plastic Recycling) verwerken. Flessen, waterzakjes en boodschappentassen veranderen er in nieuw uitgangsmateriaal voor plastics (granulaat), folies en bouwmaterialen. Sinds eind februari is het bedrijf zelfstandig. Het moederbedrijf, de Nederlandse afvalbeheerder Cyclus, verkocht toen haar belang (90 procent) aan de Ghanese partner: Vanhold Construction Limited. “Daarmee is het doel bereikt. De plasticrecyclingfabriek is verankerd in de lokale gemeenschap”, aldus Cyclus. Het Afrikaanse avontuur kostte het moederbedrijf echter een Raad van Commissarissen (zij traden voltallig af), een projectleider en voormalig directeur (ontslagen), en 1,2 miljoen euro.

 

Opstart

Cyclus startte in 2006 met de opzet van een afvalophaaldienst in Elmina, een kuststad in Ghana met 35.000 inwoners. Elmina heeft een stedenband met Gouda, thuisbasis van afvalbeheerder Cyclus. Het project is onderdeel van een groter ontwikkelingsproject van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Omdat het verzamelde afval veel kunststof bevat, is al snel het idee geboren voor een vervolgproject: plastic recyclen. Goed voor het milieu én goed voor de economie. Eind 2008 wordt in Elmina een plasticrecyclingfabriek opgeleverd; een investering van in totaal 1,5 miljoen euro. Cyclus levert de technische kennis en kunde; het Ministerie van Economische Zaken geeft subsidie. Een lange aanloop- en opstartperiode en “gewijzigde economische omstandigheden” zorgen echter voor onvoorziene hoge kosten. In 2009 boekt moederbedrijf Cyclus bijna de gehele investering (1,2 miljoen) af op haar jaarrekening als ‘oninbare lening’.

 

Vakantievilla

Het Afrikaanse avontuur roept vervolgens grote vragen op in de politiek en media. Twee commissarissen blijken een dubbelfunctie te bekleden in de bedrijven met mogelijk tegengestelde belangen. Projectleiders in Ghana worden ontslagen en begin 2011 treedt de totale Raad van Commissarissen van Cyclus af vanwege de gang van zaken. Ook burgemeester Wim Cornelis van Gouda komt in opspraak. Hij blijkt binnen vier jaar zestien dienstreizen naar Ghana te hebben gedeclareerd en startte met de bouw van een vakantievilla in Elmina zonder vergunning.

Met de verzelfstandiging van CEPR is het einddoel bereikt: de Ghanese kunststofrecycler kan op eigen kracht verder. Hoeveel Cyclus verdiend aan de verkoop is niet bekend gemaakt. De afvalbeheerder wil zich nu “focussen op het afvalbeheer en beheer van de openbare ruimte in Midden-Holland en Rijnstreek”.

 

Meer informatie over de recycling van plastic door CEPR op de website van Cyclus, in Trouw (januari 2011) en een reportage van Spark Africa. Meer over de ophef rond CEPR in o.a. Telegraaf, AD.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons