Geen subsidie voor lingerieverkoop, wel Kamervragen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Rob Heilbron, marketing manager van Sapph, zou lingerie gaan verkopen in Afrika met subsidie van Buitenlandse Zaken. Dat vertelde hij vorige week in Quote. Het bericht veroorzaakte commotie, onder andere op MyWorld.nl, en leidde zelfs tot Kamervragen. Vandaag deden zowel het ministerie als Heilbron het bericht echter af als onzin. Door Mirjam Vossen. Foto: Quote Wie…

Rob-Heilbron-gaat-met-subsidie-Sapph-lingerie-verkopen-in-Afrika_crop423x500

Rob Heilbron, marketing manager van Sapph, zou lingerie gaan verkopen in Afrika met subsidie van Buitenlandse Zaken. Dat vertelde hij vorige week in Quote. Het bericht veroorzaakte commotie, onder andere op MyWorld.nl, en leidde zelfs tot Kamervragen. Vandaag deden zowel het ministerie als Heilbron het bericht echter af als onzin.

Door Mirjam Vossen. Foto: Quote

Wie gaat straks profiteren van de nieuwe ‘bedrijvenpot’ van minister Ploumen? Zijn het sociale ondernemingen met hart voor armoedebestrijding? Of trekt de subsidieregeling ook op winst beluste profiteurs? Met een interview in zakenblad Quote zette Sapph-marketing manger Rob Heilbron die vraag op scherp.

Rob Heilbron opent volgende maand een lingeriewinkel in Nairobi, waar hij een oude voorraad Sapph-lingerie gaat verkopen. Binnenkort moeten er nog twintig filialen volgen in Marokko, Ethiopië, Uganda, Tanzania, Rwanda en Ghana. In Quote zei Heilbron dat hij in aanmerking kwam voor subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij leek te verwijzen naar het Dutch Growth Fund, een nieuw subsidieloket, gefinancierd uit het budget voor handel en ontwikkelingssamenwerking, dat investeringen in ontwikkelingslanden moet bevorderen. Heilbron zei bovendien voor deze landen te kiezen omdat ze ‘belastingtechnisch interessant’ zijn. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld geen import- en winstbelasting heffen.

Belastingontwijking
Na een post van Annie Manders barstte de discussie op MyWorld.nl los. Meerdere gebruikers wezen erop dat de subsidieregeling niet bedoeld mag zijn om Nederlandse ondernemers te sponsoren. Ook directeur Alexander Kohnstamm van Partos, branchevereniging voor internationale samenwerking, mengde zich in het debat. Hij stoorde zich vooral aan het feit dat Heilbron schijnbaar op zoek is naar landen waar geen belastingen worden geheven. Volgens het Tax Justice-netwerk lopen ontwikkelingslanden jaarlijks miljarden euro’s mis door belastingontwijking van Westerse bedrijven.

De commotie drong door tot in Den Haag, waar PvdA-kamerlid Roelof van Laar gisteren Kamervragen stelde over de zaak. Bij navraag door ontwikkelingsvakblad Vice Versa deden zowel het ministerie als Heilbron het bericht echter af als ‘onzin’: Heilbron had nooit subsidie gekregen, zelfs niet aangevraagd. Het artikel in Quote zou op een misverstand berusten. De ontstane discussie werpt desondanks de vraag op welke bedrijven, en met welke doelstellingen, straks van de ‘bedrijvenpot’ gaan profiteren. “De antwoorden op de Kamervragen”, aldus Alexander Kohnstamm van Partos, “blijven actueel en relevant”.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons