Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Partin, de brancheorganisatie voor particuliere initiatieven (PI), krijgt geen geld van de Postcodeloterij. Samen met 85 kleinschalige ontwikkelingsorganisaties had Partin een eenmalige schenking van 500.000 euro aangevraagd. Daarmee wilde de organisatie een professionaliseringsslag maken en de zichtbaarheid van het particuliere initiatief in de ontwikkelingssamenwerking vergroten. Het was de tweede keer dat Partin meedeed. Begin 2014…

PartinPartin, de brancheorganisatie voor particuliere initiatieven (PI), krijgt geen geld van de Postcodeloterij. Samen met 85 kleinschalige ontwikkelingsorganisaties had Partin een eenmalige schenking van 500.000 euro aangevraagd. Daarmee wilde de organisatie een professionaliseringsslag maken en de zichtbaarheid van het particuliere initiatief in de ontwikkelingssamenwerking vergroten.

Het was de tweede keer dat Partin meedeed. Begin 2014 keurde de Postcodeloterij de aanvraag van Partin inhoudelijk goed, maar kreeg de organisatie toch geen geld vanwege het grote aantal aanvragen. Dit jaar viste Partin opnieuw achter het net. Het aantal subsidieaanvragen was nog hoger (453) en Postcodeloterij liet weten dat de criteria waren aangescherpt. De aanvraag van Partin voldeed nu niet meer aan alle eisen.

Partin-voorzitter Lucy Engelen weet niet waarom de Postcodeloterij dit jaar geen voldoende meer gaf: “Inhoudelijk verschilden de aanvragen niet zoveel van elkaar. We hadden de kwaliteit bovendien extra geborgd door een samenwerking aan te gaan met onderzoeksinstituut CIDIN van de Radboud Universiteit.” Een idee heeft ze echter wel: “Ik vermoed dat een vrijwilligersorganisatie als Partin niet als professioneel wordt gezien. Hoe kan een organisatie die maar 30.000 euro aan eigen middelen heeft, omgaan met projectgeld van 500.000 euro?, zo wordt er wel eens geredeneerd. Of dit werkelijk het punt is weten we niet zeker. Maar ik kan eigenlijk niets anders bedenken.” Het zou overigens zeer ten onrechte zijn, zegt Engelen: “Partin heeft een super-hooggekwalificeerde leiding met ervaring in het bedrijfsleven en ontwikkelingssamenwerking. En mocht er zich een specifiek probleem voordoen, dan kunnen we altijd een beroep doen op de expertise uit de achterban.”

Virtueel kantoor
Partin had het projectgeld onder meer willen inzetten voor de inrichting van een virtueel Worknets-kantoor, waarin PI’s  in subgroepen van circa zes onderling kunnen samenwerken. Deelnemers zouden hun eigen specifieke kennis en ervaring inzetten om de kwaliteit van projectaanvragen en rapportages naar een hoger niveau te brengen. Dat zou een impuls geven aan de verduurzaming van het Nederlandse particulier initiatief, en een duw geven aan de zichtbaarheid van het PI als sector in de ontwikkelingssamenwerking.

“De afwijzing is jammer voor de deelnemende PI’s en het PI als geheel”, zegt Lucy Engelen. “Het was een kans geweest om te laten zien dat het PI heel goed bereid is tot samenwerken als ze merken dat dit leidt tot minder werk en meer kwaliteit. Het virtuele kantoor geeft PI meer tijd om zich met de projectinhoudelijke zaken zelf bezig te houden. Ik had het onze achterban graag gegund om dit aan den lijve te ervaren.”

Partin hoopt in april in gesprek te gaan met de Postcodeloterij over de afwijzing. Engelen: “Op basis daarvan, en de bereidwilligheid van de achterban, kunnen we zien of we het een derde keer gaan proberen.”

Reageren? Klik hier.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief