Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Er is nog steeds een toename van weeshuizen, met name in toeristische gebieden. Dat vertelde Celine Verheijen van Defence for Children en het Better Care Network tijdens de laatste uitzending van Groeten van MAX. Onderzoek van Unicef wees al eerder uit dat er wereldwijd veel kinderen in opvangtehuizen zitten die helemaal geen wees zijn, maar nog een of soms zelfs beide ouders hebben. “Om weeshuizen te vullen worden bijvoorbeeld kinderen geronseld bij arme gezinnen met de belofte op onderwijs en voedsel”, vertelt Verheijen. “In sommige gevallen worden ook de omstandigheden in zo’n weeshuis bewust slecht gehouden zodat toeristen geld blijven geven.”

De Nederlandse afdeling van het Better Care Network is een netwerk van organisaties en individuen die actief betrokken zijn bij kinderen zonder ouderlijke zorg. Het netwerk wil in het buitenland betere zorg voor kinderen zonder ouderlijke zorg bevorderen.

'Iets goeds' willen doen

Volgens Verheijen willen toeristen vaak een steentje bijdragen, en zijn ze zich er niet van bewust dat ze met hun bezoeken aan weeshuizen schadelijke praktijken juist in stand houden.

Ook vrijwilliger Albert Verbeek dacht vooral ‘iets goeds’ te doen, toen hij met een Engelse organisatie naar Ghana vertrok om een weeshuis te bouwen. In het tv-programma vertelt hij: ‘Achteraf kwam ik erachter dat de organisatie waarmee ik vrijwilligerswerk heb gedaan een vreselijke verdienmachine is. Van de 2000 euro die ik per maand betaalde kwam nog geen 100 euro bij de kinderen terecht.’

‘Een weeshuis kost best veel geld, je hebt een gebouw nodig, personeel, onderwijs, voedsel en kleding’, vertelt Verheijen. Volgens haar kan dat geld veel beter gebruikt worden: ‘Er zijn vaak lokale organisaties die dat geld besteden om kinderen bij hun familie te laten wonen en die familie te ondersteunen zodat zij zelf voor hun kinderen kunnen zorgen.’

Het Better Care Network wil toeristen en reisorganisaties bewustmaken van deze praktijken. Nadat de organisatie eerder dit jaar op de Vakantiebeurs stond zijn een aantal organisaties gestopt met het aanbieden van weeshuisexcursies. ‘Als er geen vraag is dan houdt het aanbod ook op’, licht Verheijen toe. Die bewustwording moet nog groeien, want er worden nog steeds excursies aangeboden.

OneWorld schreef verschillende artikelen over de ‘weeshuizen-industrie’. Wij doken in ons archief en zetten een aantal artikelen voor je op een rij:

Mijn ervaring met vrijwilligers: Opgroeien in een Keniaans
Stephen uit Kenia deelt zijn kijk op vrijwilligers die een bezoek brengen aan ‘weeshuizen’. Hij groeide er zelf op en spreekt dus uit ervaring. Hij waarschuwt vrijwilligers op hun hoede te zijn dat hun steun kinderen niet hun gevoel van waardigheid doet verliezen.

‘Waarom ik iedereen vrijwilligerswerk in kinderhuizen afraad’
Volunteer Correct-medeoprichter Reinier Vriend is gevraagd naar zijn mening over vrijwilligersreizen naar kinderhuizen. Die steekt hij niet onder stoelen of banken: voor hem is het over en sluiten met deze vorm van toerisme. Hij geeft hiervoor vier redenen.

De vrijwilliger verdient geen schandpaal
Volgens OneWorld-hoofdredacteur Lonneke van Genugten verdient de westerse vrijwilliger geen standbeeld, maar ook geen schandpaal. In dit opiniestuk legt ze uit waarom.

Vrijwilligerswerk in Afrika, wel of niet doen?
Er woedt een felle discussie over vrijwilligerswerk in Afrika. Het wordt door diverse organisaties zelfs afgeraden, want misschien doe je zelfs meer kwaad dan goed. Is de oplossing dan dat we helemaal niet meer helpen? Of zijn er ook initiatieven die wel degelijk een bijdrage leveren.

En deze artikelen helpen je bij het vinden van juist vrijwilligerswerk:
Vijf vragen voor een goede ‘voluntourist’
Het is een populaire invulling van een vakantie of tussenjaar: vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland. Je draagt een steentje bij aan de maatschappij en het staat ook nog eens leuk op je cv. Maar sommige hulpexpedities doen meer kwaad dan goed. Reisplatform Matador formuleerde vijf vragen die helpen om eens kritisch naar je plannen te kijken.

5 tips: zo vind jij wèl het juiste vrijwilligerswerk
Je wilt internationaal vrijwilligerswerk gaan doen, maar je zit met je handen in het haar. In elke krant heeft de vrijwilligersindustrie ervan langs gekregen. Kinderleed, schimmige financiën, noem het maar op. Een zinkend schip? Geenszins, zegt Reinier Vriend van stichting Volunteer Correct. Er zijn genoeg mooie projecten en met deze vijf tips vind jij wèl vrijwilligerswerk dat de moeite waard is.

Kijk hier de volledige aflevering van Groeten van MAX terug (item over weeshuis-industrie begint na 29 minuten).

Over de auteur

Schrijft voor OneWorld Werelddoeners graag over mensen die de wereld mooier maken, maar is wel kritisch: vrijwilliger zijn in een weeshuis, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500