Even bellen met Sjierly: ‘Bang voor ebola’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Sjierly Pereira zag haar onderwijsprogramma in Sierra Leone vastlopen vanwege ebola. Hier wordt ze geconfronteerd met Nederlandse angst. ‘Sommige mensen wilden me niet zien’.   Waar ben jij nu? “In Amsterdam, bij mijn moeder. Daar zit ik sinds september.” Er viel niet meer te werken in Sierra Leone? “De scholen zijn gesloten, er is een…

SjierlySjierly Pereira zag haar onderwijsprogramma in Sierra Leone vastlopen vanwege ebola. Hier wordt ze geconfronteerd met Nederlandse angst. ‘Sommige mensen wilden me niet zien’.

 

Waar ben jij nu?

“In Amsterdam, bij mijn moeder. Daar zit ik sinds september.”

Er viel niet meer te werken in Sierra Leone?

“De scholen zijn gesloten, er is een verbod op samenkomst. Mijn programma ligt dus ook stil. En het kost me mijn budget als ik wel kosten maak, maar geen output heb. Een paar dagen nadat ik mijn ticket had geboekt, kondigde de Nederlandse ambassade Code Rood af. Dan ben je officieel gewaarschuwd en kun je ook problemen met de verzekering krijgen als je ziek wordt.”

Lag het land helemaal plat?

“Het leven gaat door, mensen gaan nog naar hun werk. Maar de sfeer werd steeds grimmiger. Zelfs in de buurt van mijn werk braken rellen uit. Mensen werden onrustig omdat lijken soms drie dagen op straat bleven liggen. Niemand wil meer naar het ziekenhuis, bang dat ze het daar oplopen.

Zelf vond ik het vreemd dat ik niemand meer kon aanraken. Ik nam niemand meer mee in de auto, ging niet meer naar de markt maar naar supermarkten met wijde gangpaden.”

Hoe reageerde je omgeving in Nederland?

“Sommige mensen wilden me niet zien. Ze verlangden dat ik de 21 incubatiedagen uitzat. Dat gaf vervelende en ongemakkelijke situaties. Ik heb vier maanden in een ebola-land geleefd, je hoeft mij echt niet uit te leggen wat je moet doen om besmetting te voorkomen. De griep is trouwens nog altijd veel besmettelijker, en maakt meer slachtoffers.”

Heeft ebola je kijk op Sierra Leone veranderd?

“Corruptie laat zijn lelijke gezicht nu weer zien. Ministers die geld voor voorlichting in een mooie auto steken, begrafenisteams die aan de verwanten van slachtoffers hoge bedragen vragen om de doden mee te nemen. Die schaamteloosheid maakt me kwaad.”

Hoe moet het verder met Schooling for Life nu jij in Nederland bent?

“Ik wil eigenlijk daar zijn. Twee medewerkers van SfL wonen in Freetown. Ik maak me ook zorgen over mijn studenten. Voor het programma is het buitengewoon vervelend. Ik was met een nieuwe sponsor bezig, maar die is afgehaakt vanwege de crisis. Dit schooljaar is verloren, voor alle jongeren in Sierra Leone. Hopelijk kunnen we volgend jaar september weer verder. Er is een voordeel, hoe cynisch ook: ebola heeft Sierra Leone wel op de kaart gezet. Ik hoef niemand meer uit te leggen waar het ligt.”

Sjierly zoekt nieuwe vrijwilligers voor Schooling for Life. Kijk op http://schoolingforlife.net

Wilt u reageren? Klik hier.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons