Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Overheden in Europa moeten rekening houden met burgers die zich inzetten voor initiatieven in ontwikkelingslanden. Ze moeten het bestaan van deze initiatieven erkennen en deelname van gewone burgers aan internationale samenwerking bevorderen. Dat staat in een verklaring van deelnemers aan de Europese conferentie ‘Mobilising European Citizens for Global Development’, die op 30 en 31 januari in…

00conference550Overheden in Europa moeten rekening houden met burgers die zich inzetten voor initiatieven in ontwikkelingslanden. Ze moeten het bestaan van deze initiatieven erkennen en deelname van gewone burgers aan internationale samenwerking bevorderen. Dat staat in een verklaring van deelnemers aan de Europese conferentie ‘Mobilising European Citizens for Global Development’, die op 30 en 31 januari in Brussel werd gehouden.

De bedoelde initiatieven kennen we in Nederland als ‘particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking’. Het gaat om vrijwilligers die projecten steunen van mensen in ontwikkelingslanden, of zich inzetten voor mondiale bewustwording – zoals veel gebruikers van MyWorld. In Nederland en België staan deze initiatieven volop in de belangstelling en is er relatief veel over hen bekend. Maar in veel andere Europese landen ontbreekt die aandacht en erkenning vrijwel totaal. Terwijl ze wél in alle landen bestaan: in heel Europa zijn er naar schatting tussen de 100.000 en 200.000, zo blijkt uit recent onderzoek van de universiteiten van Leuven en Nijmegen.

Deze burgerinitiatieven voor internationale samenwerking moeten in heel Europa een duidelijk gezicht krijgen, zo vinden de ondertekenaars. Overheden moeten in hun beleid voortaan rekening houden met inwoners die zich inzetten voor mondiale solidariteit. Wetenschappers moeten meer onderzoek naar de betekenis ervan, en er moet professionele begeleiding zijn om de kwaliteit van deze burgerinitiatieven te verhogen.

Op de kaart
De verklaring werd ondertekend door 49 wetenschappers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit 12 landen. Met de verklaring hopen ze het thema op de kaart te zetten bij overheden, onderzoeksinstituten en ontwikkelingsorganisaties in heel Europa. Daarnaast hopen de initiatiefnemers dat het document discussie oproept in een brede kring van betrokkenen – waaronder in de eerste plaats de particuliere initiatieven zélf. Op MyWorld.nl kunnen zij de verklaring lezen en erover meepraten in de groep ‘European Citizens for Global Development’.

De conferentie ‘Mobilising European for Global Development’  was een initiatief van adviesbureau PI Wijzer, de onderzoeksinstituten HIVA in Leuven en CIDIN in Nijmegen, NCDO, Wilde Ganzen en het Belgische VAIS en 11.11.11. De bijeenkomst trok circa honderd deelnemers uit veertien verschillende landen. Het was voor het eerst dat betrokkenen uit zoveel verschillende landen samen kwamen om kennis en ervaringen uit te wisselen over de rol van burgerinitiatieven in internationale samenwerking in hun land.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief