Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dat is het doel van de Bill & Melinda Gates Foundation. De stichting riep iedereen op ideeën daarvoor in te sturen. Vorige week kregen de bedenkers van de 11 beste ideeën elk 100.000 dollar om het idee verder uit te werken. Daaronder een condoom gemaakt uit eiwitvezels van runderachillespezen of vissenhuid om het huidgevoel zoveel…

640px-Overview_condoms_of_different_brandsDat is het doel van de Bill & Melinda Gates Foundation. De stichting riep iedereen op ideeën daarvoor in te sturen. Vorige week kregen de bedenkers van de 11 beste ideeën elk 100.000 dollar om het idee verder uit te werken. Daaronder een condoom gemaakt uit eiwitvezels van runderachillespezen of vissenhuid om het huidgevoel zoveel mogelijk te benaderen.

Condooms zijn relatief goedkoop en zeer effectief in het voorkomen van zwangerschap en seksueel overdraagbare ziektes zoals hiv. Toch gebruikt maar vijf procent van de mannen wereldwijd deze ‘prima’ oplossing. Een veelgehoorde verklaring is dat het condoom niet prettig voelt. Reden voor de Bill & Melinda Gates Foundation om een ideeëncompetitie op te zetten voor een nieuwe generatie, prettigere condooms. De laatste vijftig jaar zijn er (behalve vele smaakjes) weinig innovaties geweest op condoomgebied.

Er kwamen meer dan 800 inzendingen binnen. Elf ideeën kunnen nu worden uitgewerkt met een budget van 100.000 dollar. Om succesvolle prototypes naar de markt te brengen, is vervolgens één miljoen dollar beschikbaar.

Reducing the love distance

Negen van de winnende ideeën richten zich op nieuwe materialen om het vrije gevoel bij seks zonder condoom te benaderen: ‘. De materialen zijn dunner, sterker, zachter, minder knellend, voorgevormd, beter glijdend en/of beter warmtegeleidend. De ontwikkelaars maken daarvoor gebruik van nieuwe plastics en toevoegingen zoals de pas ontdekte vorm van koolstof: grafeen. Twee van de elf winnende inzenders willen een handzame applicator ontwikkelen: een hulpstukje om het condoom juist en snel om te doen – ook in het donker. Eén winnaar ziet een wrapping condoom voor zich: een condoom dat de man eerder omwikkelt dan omdoet.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief