Duurzame Kantines en WereldBurgers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het is twee uur ‘s middags als een zaal met zo’n honderd jongeren wordt verwelkomd door het ‘leger’ van de Stoere Vrouwen. Deze voorvechtsters van duurzaam winkelen marcheren in pas richting het podium. Hun opkomstmars, begeleid door een luid ‘links, rechts, links, rechts’, doet me even vermoeden dat ik bij een kindervoorstelling ben beland. Maar…

Het is twee uur ‘s middags als een zaal met zo’n honderd jongeren wordt verwelkomd door het ‘leger’ van de Stoere Vrouwen. Deze voorvechtsters van duurzaam winkelen marcheren in pas richting het podium. Hun opkomstmars, begeleid door een luid ‘links, rechts, links, rechts’, doet me even vermoeden dat ik bij een kindervoorstelling ben beland. Maar waar het vandaag om draait, is zeker geen kinderspel: voedsel. Acht teams presenteren tijdens deze aftrap van Our Common Food hun plan om verantwoord met voedsel om te gaan.

Door Hidde Jansen

Dagvoorzitter Linda Vermaat geeft het startschot. Als winnaar van de ideeënwedstrijd Battle of the Cheetahs weet ze waar een goed concept voor duurzaam gebruik van voedsel aan moet voldoen. Ze stelt een inmiddels bekende vraag: ‘Hoe moeten we in 2050 negen miljard monden voeden?’ Slechts drie minuten hebben de teams om het publiek te overtuigen dat hun oplossing de beste is. “Denk vanuit groenten”, zegt Joris Heijen, die een plan heeft voor een Duurzame Kantine. Hij wil minder vette burgers en meer variatie in bedrijfs- en schoolkantines. Hoewel elk team even enthousiast z’n idee voorlegt, is het verschil in professionaliteit goed te zien. Waar Frank van de Linde strak in het pak een vlammend betoog houdt over Globesity, komt het ingestudeerde lied van de vegetariërs van Flexitarian ietwat stuntelig over.

Wat De Kick Off van Our Common Food
Organisator Oikos, een organisatie voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling
Deelnemers Acht teams met een idee over bewust omgaan met voedsel
Geleerd Met optimisme kom je ver. Wat zijn er veel creatievellingen met originele ideeën.
Kan beterHet uitwerken van de plannen. Het is de vraag of alle leuke ideeën in de praktijk ook goed uitpakken.

Na de laatste pitch mogen de aanwezigen, grotendeels vrouwen, zich bij de teams voegen dat volgens hen het beste idee heeft. Ze krijgen de hele middag de tijd om samen het concept uit te werken, zodat er aan het eind van de dag een concreet plan op papier staat. Hiermee gaan ze met hulp van experts de komende maanden aan de slag. Op Wereldvoedseldag (16 oktober) zullen ze laten zien wat ze hebben bijgedragen aan een duurzamer voedselsysteem.

Zo’n systeem begint bij jezelf, vindt Gerhard Schuil, directeur van organisator Oikos. “We kunnen samen duurzaam zijn, als iedereen zijn eigen eetgewoonten aanpast. Creatieve ideeën kunnen daarbij helpen.” Our Common Food is geen wedstrijd, zegt Schuil. “We bieden een platform voor mensen met ideeën over bewuster omgaan met voedsel. De verschillende teams kunnen elkaar aanvullen. We sparren met de deelnemers om hun plan te verbeteren en zo blijven vanzelf de goede ideeën over.”

Ondanks zijn bevlogen pitch hebben zich na een half uur nog geen mensen gemeld bij het team Werelds Dieet van de bebrilde twintiger Sjaak Louwerse. “Het woord ‘dieet’ is een beetje misleidend”, zegt Louwerse. “Misschien dat mensen daardoor een verkeerd beeld hebben van ons plan. We willen mensen bewust maken van hun eetpatroon.” Een blik in de rondte leert dat vrijwel elk team al uit minstens acht mensen bestaat. Maar Sjaak houdt de moed erin: “Elke aanmelding is er één.”

Veel flapovers zijn na een uur gevuld met de nodige termen. ‘Wat voor meetlat kunnen we maken om te laten zien op welke grond je een productieve en gezonde manier kunt telen?’, luidt de tekst op het papier van Urban Gardening. Geef daar maar eens antwoord op. Als het einde van de dag nadert, heeft Sjaak nog volop energie. Zijn zo begeerde aanmelding heeft hij binnen: “Een diëtiste in opleiding gaat ons helpen. We gaan niet aan de slag met een dieet, maar met een WereldBurger. Een burger met ‘verantwoorde’ ingrediënten. Dit gaat helemaal goed komen.” Z’n optimisme is aanstekelijk. Misschien ligt de oplossing bij mensen zoals Sjaak: optimistisch, enthousiast en vasthoudend. Die eigenschappen, gecombineerd met goede plannen, kunnen ervoor zorgen dat in 2050 negen miljard mensen genoeg te eten hebben.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons