Crisis of geen crisis: de steun voor wereldwijde armoedebestrijding blijft onverminderd hoog. Tweederde van de Nederlanders vindt het belangrijk dat we mensen in arme landen helpen om zich te ontwikkelen. Dit aandeel is al jarenlang stabiel. Dat blijkt uit het rapport Nederlanders en Draagvlak voor Ontwikkelingssamenwerking dat NCDO woensdag publiceerde. De economische crisis heeft echter wel invloed…

Figuur-1-draagvlakCrisis of geen crisis: de steun voor wereldwijde armoedebestrijding blijft onverminderd hoog. Tweederde van de Nederlanders vindt het belangrijk dat we mensen in arme landen helpen om zich te ontwikkelen. Dit aandeel is al jarenlang stabiel. Dat blijkt uit het rapport Nederlanders en Draagvlak voor Ontwikkelingssamenwerking dat NCDO woensdag publiceerde.

De economische crisis heeft echter wel invloed op de steun voor het overheidsbudget voor ontwikkelingssamenwerking. Een aantal Nederlands is voorstander van ontwikkelingssamenwerking, maar vinden toch dat de Nederlandse regering hierop moet bezuinigen vanwege de crisis: de overheid moet zich eerst op problemen in Nederland richten. Wanneer Nederland uit de crisis is, dan mag het budget voor ontwikkelingssamenwerking van deze groep weer stijgen.

Figuur-2-ontwikkeling-in-stDe afgelopen jaren steeg het aantal mensen dat vindt dat we op ontwikkelingssamenwerking moeten bezuinigen. Aan die stijging kwam dit jaar een einde. Het is goed mogelijk, aldus de onderzoekers, dat Nederlanders vinden dat er intussen genoeg op deze post is bezuinigd.

Het onderzoek werd onder ruim 2000 Nederlanders in de leeftijd vanaf 18 jaar gehouden.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief