Met een positief kritische blik benadert documentairemaker Niki Frencken (27) het idee van ‘goed doen’ en kleinschalige hulpprojecten. Geboren in Tanzania en opgegroeid in Zimbabwe en Nederland, is zij ervan overtuigd dat elke hulpgever een verantwoordelijkheid heeft om zo goed mogelijk hulp te bieden. Maar wat is dat en hoe moet…

 

 

 

 

Met een positief kritische blik benadert documentairemaker Niki Frencken (27) het idee van ‘goed doen’ en kleinschalige hulpprojecten. Geboren in Tanzania en opgegroeid in Zimbabwe en Nederland, is zij ervan overtuigd dat elke hulpgever een verantwoordelijkheid heeft om zo goed mogelijk hulp te bieden. Maar wat is dat en hoe moet dat?

In Oeganda spreekt zij met hulpgevers en filmt ze het reilen en zeilen van hulpprojecten voor haar documentaire De Bijsluiter van Goed Doen. Wat komt er allemaal bij kijken bij het opzetten van een eigen hulpproject in een ontwikkelingsland? Wat zijn de dilemma’s? Wat vinden hulpontvangenden er eigenlijk zelf van? 

De Bijsluiter van Goed Doen is een documentaire die de successen, valkuilen en dilemma’s van particuliere hulpprojecten met een positief kritisch oog in beeld brengt. Steeds meer Nederlanders nemen het ‘ontwikkelingsheft’ in eigen handen en starten een eigen hulpproject in een ontwikkelingsland. Deze solidariteit wordt sterk aangemoedigd maar ook heftig bekritiseerd. Hulp geven is iets positiefs, maar allerminst gemakkelijk. Goede bedoelingen hebben niet altijd goede resultaten en er komt veel kijken bij het opzetten van een project in een ander land.

De Bijsluiter van Goed Doen vertaalt de complexe discussie van schrift naar beeld op een dusdanige wijze dat de kijker zijn eigen conclusies kan trekken en geinformeerd zijn verantwoordelijkheid kan nemen. Het doel van de documentaire is de solidariteit van (toekomstige) hulpgevers te ondersteunen, en mensen tevens te laten ervaren hoe moeilijk hulp geven is.

Lees Niki’s blogberichten op MyWorld.nl en de website: www.bijsluitervangoeddoen.nl.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief