Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Daniel Elom (44) kwam in 2000 uit Togo naar Nederland. Net als veel andere migranten  ondersteunt hij zijn familie die achterbleef. Maar hij merkte dat niet al het geld dat hij via zijn neef naar zijn oma stuurde bij haar terechtkwam. Sindsdien is het vertrouwen tussen de neven geschaad.  “Mijn neef en ik vertrouwen elkaar…

Togo 2Daniel Elom (44) kwam in 2000 uit Togo naar Nederland. Net als veel andere migranten  ondersteunt hij zijn familie die achterbleef. Maar hij merkte dat niet al het geld dat hij via zijn neef naar zijn oma stuurde bij haar terechtkwam. Sindsdien is het vertrouwen tussen de neven geschaad. 

“Mijn neef en ik vertrouwen elkaar niet meer. Hij woont nog in Togo, ik in Nederland. Door mijn werk voor een mensenrechtenorganisatie in Togo was het in 2000 een veiliger keuze naar Nederland te komen. Daarna ben ik hier gebleven. Via mijn neef maakte ik vanuit hier geld over aan mijn oma in Togo. Elke maand tweehonderd euro, soms iets extra’s voor mijn neef zelf. Via mijn nichtje kwam ik er achter dat mijn neef meer geld voor zichzelf hield en niet alles bij mijn oma terechtkwam. Ik was toen vrij resoluut en besloot het geld via iemand anders naar mijn oma te sturen.”

Misverstand
“Sindsdien is mijn neef boos. Hij snapt niet waarom ik het geld nu via iemand anders stuur. Wat het extra lastig maakt, is dat hij er niet van overtuigd is dat het voor mij moeilijk is om elke maand een groot bedrag af te staan. Ik werk als productiemedewerker en moet heel hard werken. Maar niemand in Togo gelooft dat het bestaan in Nederland zwaar kan zijn. Ze denken dat het geld hier aan de bomen groeit, wat ook niet zo gek is: Togolezen komen terug uit het Westen met mooie auto’s en kleding. Zelfs als ik mijn salarisstrook zou laten zien en de huur die ik maandelijks moet betalen, dan nog zouden ze me niet geloven. Ik vind het daarom soms niet meer leuk om naar Togo te gaan. Natuurlijk is het fijn om mijn familie te zien, maar iedereen vraagt me om geld.

Mijn oma is nu overleden, dus mijn maandelijkse bijdrage aan haar is gestopt. Ik stuur nu alleen nog geld bij calamiteiten. Dat heeft met de dood van mijn oma te maken, maar ook met het toegenomen wantrouwen tussen mij en mijn neef. Aan de ene kant zit ik er niet mee – ik weet hoe hard ik werk en hoe moeilijk mijn bestaan hier soms is. Maar tegelijkertijd vind ik het jammer dat het vertrouwen beschadigd is. Toen ik nog in Togo woonde, vertrouwde ik iedereen daar. Nu is dat veranderd. Hoe kan ik mijn neef en zijn familie overtuigen dat ik niet zo welvarend ben als zij denken en het wederzijds vertrouwen herstellen?”

Daniël Elom heet in werkelijkheid anders.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief