Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

DE BIJEENKOMST – WATER- EN SANITATIEDAG Er zijn heel wat bijeenkomsten en cursussen voor de actieve wereldburger. MyWorld is erbij. Dit najaar waren we in Utrecht te gast bij de Water- en Sanitatiedag voor particuliere initiatieven. Wat De vierde nationale water- en sanitatiedag voor particuliere initiatieven en projecten in ontwikkelingslanden Door Akvo, Aqua for All,…

DE BIJEENKOMST – WATER- EN SANITATIEDAG

Er zijn heel wat bijeenkomsten en cursussen voor de actieve wereldburger. MyWorld is erbij. Dit najaar waren we in Utrecht te gast bij de Water- en Sanitatiedag voor particuliere initiatieven.

Wat De vierde nationale water- en sanitatiedag voor particuliere initiatieven en projecten in ontwikkelingslanden Door Akvo, Aqua for All, Impulsis en Simavi Geleerd Als je wilt dat mensen in een ontwikkelingsland een toilet gaan gebruiken, moet je ze eerst uitleggen waarom op een toiletpot zitten beter is dan hurken in de bosjes Kan beter Meer tijd voor workshops.

“Waarom zouden we een behoefte die er niet is creëren, als we mensen ook dingen kunnen geven die ze daadwerkelijk willen hebben?” Een oudere man in een grijs colbertje staat geïrriteerd op en kijkt de zaal in. De afgelopen jaren mislukten wc-projecten, omdat mensen de toilethokjes liever gebruikten om bijvoorbeeld koeienvlaaien op te slaan, zo laat een foto uit India zien. “Waarom houden we hier niet gewoon mee op?” Een aantal aanwezigen knikt begripvol, terwijl anderen elkaar afkeurende blikken toewerpen. “Alleen als er toiletten zijn, gaan meisjes tijdens hun ongesteldheid naar school”, reageert een vrouw van middelbare leeftijd. Toch moeten de andere piekfijn geklede dames en heren toegeven dat de toiletprojecten niet altijd vlekkeloos verlopen.

Daarom wordt er de rest van de dag kennis uitgewisseld, genetwerkt en gepresenteerd. Een van de presentaties gaat over een bord met poep en een bord met eten. Een jonge medewerkster van gezondheidsorganisatie Simavi vertelt enthousiast hoe nuttig het is om in ontwikkelingslanden te laten zien dat vliegjes het heerlijk vinden om van het ‘poepbord’ naar het eetbord te vliegen. Zo snappen mensen dat in een bosje poepen vies is, omdat je eigen poep daardoor per ongeluk in je avondmaal zou kunnen belanden. De methode is een beetje extreem, vinden sommige aanwezigen. “Maar mensen moeten een wc als een topprioriteit gaan ervaren, en misschien doe je dat wel met een drol op een bord.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief