Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Ik kom uit Kiambu, een dorpje vlakbij Nairobi. Kenia is een mooi maar ook een arm land, en de kloof tussen arm en rijk is erg groot. Hierbij speelt corruptie vaak een grote rol. Ik help graag mensen die het moeilijk of slechter hebben dan ik. Vroeger zaten mijn vriendinnen en ik na school of in de pauze regelmatig bij elkaar om onze problemen te bespreken. Deze gesprekken gingen over echte problemen zoals de moeilijke relatie met onze ouders of het gebrek aan geld. Op zulke momenten probeer ik me te verplaatsen in de situatie van anderen en ga op zoek naar mogelijke oplossingen.”

Ellen van GemertEllen van Gemert Ellen van Gemert is de oprichter van Circle4life

Werken als hulp in de huishouding
“Mijn ouders zijn gescheiden dus mijn moeder heeft mij en mijn broers alleen opgevoed. Toen ik veertien was is mijn moeder door de nieuwe vrouw van mijn vader vals beschuldigd voor mishandeling. Ze moest twee jaar de gevangenis in, waardoor mijn broers en ik er alleen voor kwamen te staan. Ik vond een baan als hulp in de huishouding en werkte veel na, en soms zelfs tijdens schooltijd en in de vakanties om mij en mijn broers te kunnen onderhouden. In 2010 ontmoette ik Ellen (oprichter Circle4life red.). Door haar kon ik de studie maatschappelijk werk en dienstverlening volgen en sindsdien werken we samen. Via verschillende contacten hoor ik over families die het moeilijk hebben en soms ga ik zelf op pad om te zoeken naar deze families. Samen met Ellen kijk ik of we ze kunnen helpen.”

Circle4lifeDe stichting Circle4life verleent tijdelijke crisishulp aan kansarme gezinnen in de rurale (berg-)gebieden in Kenia. Circle4life zet zich in op gebied van family empowerment en ondersteunt ouders met het zoeken naar werk of naar manieren hoe ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Ook zorgt Circle4life dat kinderen de juiste zorg en medicatie kunnen krijgen, naar school kunnen gaan. Door Circle4life gaan er inmiddels zestig kinderen naar school waarvan 8 naar speciaal onderwijs.

Zandvlooien
“De eerste familie waar ik met Circle4life mee in contact kwam had last van zandvlooien, een hygiëne probleem dat veel voorkomt binnen arme gezinnen. De kinderen lopen blootsvoets en hierdoor komen zandvlooien onder hun huid om daar eitjes te leggen. Dit veroorzaakt een huidziekte, maar is eigenlijk vrij makkelijk op te lossen. Een van mijn taken is hen te leren over hygiëne. Dan maak ik het huis schoon en verwijder de zandvlooien. We hebben ook te maken met families waarvan de kinderen ondervoed zijn, oogproblemen hebben, moeilijk kunnen lopen of families waarvan alleen de oma over is om voor de kinderen te zorgen. Het zijn altijd families die leven in arme omstandigheden.”

“Als ik een familie vind die hulp nodig heeft neem ik contact op met Ellen om te kijken of en hoe we de familie kunnen helpen. Dan houd ik een intake gesprek met het gezin. We moeten veel van ze weten: of de kinderen zijn ingeënt, wat ze eten, hoe vaak ze eten, of ze hun handen wassen en ga zo maar door. Op basis van dit gesprek schrijf ik een advies aan Ellen en zij bespreekt dit met het bestuur. De volgende keer dat zij in Kenia is voeren we een tweede gesprek met het gezin. Het is een lang proces maar dit is nodig. Ik ben ook streng voor ze. De families die we helpen moeten ons kunnen aantonen dat ze toegewijd zijn, anders heeft het geen zin en stoppen we met hulp.”

Soms is dit werk voor mij als jonge vrouw een hele uitdaging

Een mannenwereld
“Ik bezoek vaak ziekenhuizen of zelfs bouwplaatsen waar ik alleen naartoe moet. De eerste keer dat ik op een bouwplaats kwam ging ik een kijkje nemen naar een huis dat werd gebouwd voor een van de gezinnen waar we mee samenwerkten. Een bouwplaats is echt een plek voor mannen. “Dit is de eerste keer dat hier een vrouw op bezoek komt”, riepen de mannen die er aan het werk waren. Ik was bang en liep langzaam achteruit. Toen begonnen ze te lachen. Soms is dit werk voor mij als jonge vrouw een hele uitdaging. Inmiddels ben ik er aan gewend en kan ik goed voor mezelf opkomen.”

“Ik weet dat we niet iedereen kunnen helpen. We hebben een beperkt budget en beperkte capaciteit. Maar ik geloof erg in de missie van Circle4life. We zien zo veel verbetering bij de gezinnen die we helpen. Bovendien betekent het al heel veel als we één persoon een beter leven kunnen geven. Ik denk dat ik voor dit werk geboren ben.”

Over de auteur

Redacteur Remap

Joline Heusinkveld werkt als freelance redacteur bij OneWorld en coördineert hier o.a. de OneWorld remap. Verder schrijft ze over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief