Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Boeren, winkeliers en andere ondernemers in ontwikkelingslanden hebben niet altijd de middelen om een investering te doen. Voor een financieel duwtje in de rug kunnen ze aankloppen bij een van de microfinancieringsinstellingen van Oikocredit. In deze aflevering: Beatrice Uwingabire uit Rwanda.

Naam: Beatrice Uwingabire
Land: Rwanda
Leeftijd: 48
Soort bedrijf: Bruidswinkel
Ontvangen lening: 4200 euro
Aanschaf: Trouwjurken, pakken, bruiloftdecoratie

Veel vrouwen dromen al als klein meisje van die ene dag. Die dag dat ze trouwen met de liefde van hun leven, hun lang gekoesterde witte droomjurk aan kunnen trekken en dat het één groot feest is: hun trouwdag. Beatrice Uwingabire kan zich haar eigen trouwdag met basisschoolmeester Jean Pierre Segahutu (52) nog goed herinneren. Hoewel ze weinig geld hadden, was het een droom die uitkwam. En dat is de Rwandese altijd bijgebleven. Zo sterk zelfs dat Beatrice niets liever wilde dan een bruidswinkel beginnen om zo de dromen van andere bruidsparen uit te laten komen.

Een eigen winkel oprichten kost geld. En als je gezin weinig te besteden heeft en daarom geen onderpand kan bieden aan een traditionele bank, dan val je al snel buiten de boot. Zo verging het ook Beatrice. Maar Beatrice kwam via een partner van Oikocredit tóch in aanmerking voor een microkrediet. Ze ontving een lening van ongeveer 4200 euro. De enthousiaste Beatrice begon met het inkopen van trouwjurken en -pakken, mooie stoelen voor de ceremonie en allerlei soorten decoraties als slingers en ballonnen. Inmiddels kunnen stellen die willen trouwen bijna alles huren wat ze maar nodig hebben voor hun bruiloft.

Voor de stabiliteit in het inkomen van Beatrice en Jean Pierre, blijft hij werken als meester

Hoewel Jean Pierre basisschoolmeester is, zijn ze pas dankzij de bruidswinkel van Beatrice echt financieel onafhankelijk. Zo hoeven ze niet langer geld te lenen om het schoolgeld van hun kinderen te kunnen betalen. Omdat veel huwelijken in een bepaalde periode plaatsvinden, is Beatrice vooral tijdens het trouwseizoen heel druk. Voor de stabiliteit blijft Jean Pierre daarom werken als meester. Zodat ook als het trouwseizoen even voorbij is, er toch nog genoeg geld binnenkomt om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Of de ambitieuze en goedlachse Beatrice nog toekomstplannen heeft voor haar bruidswinkel? Jazeker: “Ik wil héél graag een trouwzaal laten bouwen, inclusief tuin én trouwauto. Want zeg nu zelf: dan is het hele plaatje toch compleet?”

Dit blog is onderdeel van een samenwerking tussen Oikocredit en OneWorld over microfinancieren. Lees hier deel 1: pronken met een blauwe duim in Cambodja
Meer lezen over beleggen in armoedebestrijding? Lees dan dit artikel.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief