Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In een interview met Vanity Fair vertelt de Amerikaanse actrice over haar nieuwste film: First they killed my father. In de film staan kinderen centraal die opgroeien tijdens het bewind van de Rode Khmer.

Het artikel beschrijft hoe de makers van de nieuwe Netflix-film Cambodjaanse sloppenwijken en weeshuizen bezochten om kindacteurs te vinden. Een onderdeel van het castingsproces was een ‘spel’, waarbij de castingdirecteurs eerst geld gaven aan de kinderen, om dat vervolgens weer af te pakken. Dat resulteerde in fikse kritiek van mensen die de werkwijze van de castingdirecteurs als gemene en manipulatieve spelletjes bestempelden die schadelijk zijn voor de kinderen.

What Angelina Jolie did to those kids in Cambodia is disgusting. But, it won’t make a splash in the media cos she’s one of the untouchables.

It’s actually sickening how Angelina Jolie played a psychological game with impoverished children/orphans to cast a part in a film.

Uit de context

De castingmethode zoals beschreven strookt niet met de reputatie van ‘weldoener’ die Jolie door de jaren heen als goodwillambassadeur van de Verenigde Naties heeft opgebouwd. In een reactie in de Huffington Post ontkent Jolie de uitbuiting van kinderen. Volgens haar is de werkwijze van de castingdirecteurs uit de context gehaald. De oefening met het geld is gebaseerd op een scène uit de film, waarin de jonge hoofdrolspeelster door de Rode Khmer wordt betrapt op het stelen van geld.

“Het doet me verdriet dat er over een improvisatie-oefening van een scène uit de film wordt geschreven alsof het de realiteit is”, aldus Jolie (vrij vertaald). “Het idee dat echt geld van kinderen wordt weggenomen tijdens een auditie is onjuist en kwetsend.” Jolie benadrukte dat niemand is beschadigd tijdens het filmproces. Ze meldt dat er ouders, voogden, liefdadigheidsinstellingen en dokters aanwezig waren tijdens de audities. “Het doel van de film is juist om te laten zien welke verschrikkingen kinderen in een oorlog meemaken.” Met haar film wil Jolie juist bijdragen aan de bescherming van deze kinderen.

Wat vind jij?

Heb je een ander idee over de castingprocedure van deze film? Of wil je je reactie toelichten? Daarvoor biedt de poll helaas geen ruimte. Gebruik daarvoor het reageerformulier hieronder.

oneworld logo 2

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief