Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het gaat goed met Afrika maar de hoge bevolkingsaanwas tempert de groei. Dat blijkt uit (gratis) kaarten van ASC.

Booming AfricaIn bijna alle Afrikaanse landen – op Mali, Soedan en Zuid-Soedan na – staan de lichten op groen. Letterlijk, want de kaarten die de economische groei, toegang tot sanitaire voorzieningen en tot drinkwater visualiseren, kleuren overwegend groen. Het gaat goed met enkele belangrijke Millenniumdoelen. Er is wel een ‘maar’.

Van de tien snelst groeiende economieën bevinden er zich zes in Afrika. ASC heeft een kaart laten maken waarop per land te zien is hoe groot de economische groei is, gezien van uit een arbeidsperspectief. In die cijfers zitten bijvoorbeeld de werkgelegenheid in de informele sector, de jeugdwerkloosheid maar ook kinderarbeid verwerkt.

De sanitatiekaart laat zien welk percentage van de bevolking toegang heeft tot verbeterde sanitaire voorzieningen. De hoge cijfers worden evenwel getemperd doordat in sommige landen de bevolkingsgroei hoog is, zodat de toegang tot sanitatie relatief minder is. De kaart laat ook zien dat de bevolking op het platteland betere toegang heeft tot sanitaire voorzieningen dan de stedelijke bevolking, omdat juist daar het aantal mensen veel harder groeit.

Een derde kaart die ASC heeft laten maken betreft de toegang tot schoon drinkwater, ook weer afgezet tegen de groei van de bevolking.

De kaarten kunnen gratis worden besteld via asc@ascleiden.nl (u betaalt alleen de verzendkosten).

Op de foto: Botswana, met groeicijfers tussen de 6 en 10 procent.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief