In een interview met het Vlaamse tijdschrift MO* vertelt Vandemoortele over zijn twijfels over de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Meer dan 100 doelen
“Toen wij de uiteindelijke millenniumdoelstellingen op papier zetten, hadden we achttien streefdoelen (gegroepeerd onder de 8 gekende doelstellingen, red.). De werkgroep die de SDG’s voorbereidt, heeft al meer dan 100 streefdoelen op tafel gelegd. Ze maken er een soepje van”, aldus Vandemoortele. 

Het huidige voorstel van de VN-werkgroep bevat 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, met 169 subdoelen.

Een monster
Volgens Vandemoortele wil iedereen zijn ei kwijt in de nieuwe doelstellingen, van VN-lidstaten tot NGO’s en denktanks. Dat leidt volgens hem niet tot een solide lijst nieuwe doelen, maar tot ‘een menu dat niets oplevert’. “Er is een groeiende groep mensen die roept: we hebben een monster gebaard. Dit kan niet werken, want we hebben teveel targets.” De VN-topman staat daar naar eigen zeggen niet alleen in. Ook ‘zwaarwichtige stemmen uit het Zuiden’ zoals Graça Machel en Desmond Tutu twijfelen aan de nieuwe doelen.

Teken des tijds
“De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn een teken des tijds. We evolueren naar meer polarisatie en minder samenwerking: een overgangsfase die, vrees ik, tientallen jaren zal duren”, aldus Vandemoortele.

Foto: Noord-Zuid Brugge

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief