Onduurzame investeringen, Morituri Te Salutant

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hugo von Meijenfeldt blogt wekelijks over zijn werkzaamheden als Coördinator Nationale Implementatie Global Goals.

Blog 6 – In de Nederlandse economie zit heel veel kapitaal. Iemand die zegt dat er te weinig kapitaal is bedoelt te zeggen dat het niet juist wordt aangewend. Impact investors kunnen daar niet van worden beticht. Zij houden zich in hun risk management, due diligence en business opportunities ook bezig met de maatschappelijke gevolgen van hun handelen in hun waardeketen. Afgelopen week mocht ik keynotes afleveren aan de conferentie Impact Summit Europe in het Vredespaleis over de vraag hoe het normaal wordt dat alle investeringen ten dienste staan aan het bereiken van de 17 Global Goals in 2030.

Waarom investeerders maatschappelijke gevolgen wel moeten meenemen

Wat zijn zoal de bedenkingen van traditionele investeerders tegen het meenemen van maatschappelijke gevolgen? Hier komen de belangrijkste, met een weerwoord:

  • ‘Het is nieuw en daardoor qua rendement te riskant.’ Onjuist, want in het oude, onduurzame beleggen zijn de risico’s veel groter.  Wapenhandel moest door externe druk al uit de portefeuille worden gehaald. De net in de Eemshaven gebouwde kolencentrales moeten alweer worden omgebouwd. En omdat er nog steeds bedrijven zijn die niet borgen dat in hun productieketen geen kinderarbeid zit groeit er draagvlak voor wettelijk ingrijpen.
     
  • ‘Het is niet onze core business.’ "Onjuist", zei toezichthouder De Nederlandse Bank in een videoboodschap aan de conferentie in het Vredespaleis onomwonden: "de financiele sector is er om de maatschappij te dienen met duurzame vooruitgang." Elke vermeende belemmering daartoe kan bij de toezichthouder of de overheid gemeld worden.
     
  • Het is een extra bureaucratische ballast om al die doelen, targets en indicatoren na te gaan en daarover ook nog eens te rapporteren. Onjuist, er komt niets nieuws bij, het behoort in het normale risk management, due diligence en business opportunities te zijn ingebouwd. Daar hoeven geen wielen voor te worden uitgevonden: gebruik kan worden gemaakt van de OECD Guidelines for Multinational Enterprises en in Nederland wordt de Corporate Governance Code herzien.
     
  • ‘Het heeft geen zin iets te doen zolang bedrijven en overheden deze weg niet als eerste hebben bewandeld.’ Onjuist, de invloed die investeerders nu hebben mag niet onderschat worden: geen geld, geen Zwitsers. Het is wel cruciaal dat alle stakeholders – waaronder ook kennisinstellingen, het maatschappelijk middenveld en consumenten – elkaar opzoeken in partnerschappen, bijvoorbeeld in de veelbelovende Global Goals Charter Coalition.

Als deze argumenten goed worden gedeeld kan een volgende groep impact investors worden aangeboord, en een volgende en een volgende. Tot van een doorbraak kan worden gesproken. In 2030 zal het laatste groepje onduurzame investeerders dan als beleefde afscheidsgroet aan de samenleving zeggen ‘Morituri Te Salutant’.

Meer lezen van Hugo von Meijenfeldt? Bekijk hier zijn blogserie 'Werken met de Werelddoelen'.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons