Nieuwe generatie wereldverbeteraars

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hugo von Meijenfeldt blogt wekelijks over zijn werkzaamheden als Coördinator Nationale Implementatie Global Goals.

Blog 13 – Vroeger waren wereldverbeteraars op z’n best synoniem aan idealisten. Maar meestal werden ze als irritant en nutteloos gezien, heel soms zelfs als radicalen of potentiële terroristen. Je kon ze vinden in protestmarsen, moestuintjes en Derde Wereldwinkels. Misschien herkennen de jongere lezers er hun ouders in? Op mijn sympathie hebben ze altijd kunnen rekenen.

Wereldverbeteraars als regeringsleiders

Hoe anders is het nu. De wereldverbeteraars zijn onze regeringsleiders. Misschien dachten de cynici onder ons dat al langere tijd, maar mijn dringende advies is hen ditmaal zeer serieus te nemen. De politici waren verrast en trots dat in de afgelopen 15 jaar zowel de millenniumdoelen (50% minder armoede, honger, kindersterfte, mensen zonder schoon drinkwater, etc.) als de economische doelen (ruim 3% wereldwijde groei per jaar) zijn gehaald.

Waarom niet 15 jaar doorgaan en uitkomen op geen armoede, honger, kindersterfte etc. gecombineerd met verdubbeling van de groei? Dat kon, maar dan moest er nog iets gedaan worden met het kind van de rekening: milieu, mensenrechten en corruptie. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de alles omvattende Agenda 2030.

De kwaliteit van de studenten was zo hoog dat ik mij weer waande op een van de vele pitch nights voor startups in San Francisco/Silicon Valley.

Studenten gaan voor een betere wereld

Met deze aanloop sprak ik voor een hele andere categorie van 800 wereldverbeteraars. Enactus is een wereldwijd netwerk van studenten die samen met bedrijven en academische leiders duurzame projecten opzetten ter verbetering van de levenskwaliteit. Elk academisch jaar eindigt met een nationale competitie tussen teams van de universiteiten en hogescholen. Afgelopen vrijdag was het weer zo ver. Na pitches van topklasse koos een jury van de 18 aangesloten bedrijven voor de vierde keer op rij voor het team van Utrecht, met projecten als KlikStart, KookEiland en Gat in de Markt. Het team mag afreizen naar Toronto voor de World Cup.

De kwaliteit van de studenten was zo hoog dat ik mij weer waande op een van de vele pitch nights voor startups in San Francisco/Silicon Valley. Veel pitchers verklaarden dan ook na hun afstuderen voltijds met hun project te zullen doorgaan. De doelen voor 2030 blijken deze wereldverbeteraars daarbij plotseling het zo gewenste duwtje in de rug en concrete kompas te geven. 

Meer lezen van Hugo von Meijenfeldt? Bekijk hier zijn blogserie 'Werken met de Werelddoelen'.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons