Na de ongemakkelijke waarheid volgen de reuzenstappen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hugo von Meijenfeldt blogt wekelijks over zijn werkzaamheden als Coördinator Nationale Implementatie Global Goals. Deze keer blogt hij over de presentatie van Al Gore in de Ziggo Dome op 4 oktober.

Blog 22 – Al Gore maakte in 1997 van de onderhandelingen over het Kyoto Protocol over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering een succes. Als Vice-President van de Verenigde Staten was hij de trotse ondertekenaar van de overeenkomst tussen 181 landen. Er waren voldoende ratificerende landen om het Protocol in 2005 in werking te doen treden. Tot ontzetting van Gore hoorde de VS daar niet bij vanwege de blokkade door het Congres. Toen hij in 2000 ook nog eens onvoldoende kiesmannen verzamelde voor het presidentschap, ondanks dat hij meer stemmen onder de bevolking haalde dan Bush, besloot hij zich maximaal voor de klimaatzaak te gaan inzetten.

Daartoe begon hij een rondreis door de wereld onder de titel “An inconvenient truth” (“Een ongemakkelijke waarheid”). Hij zette de feiten op een rij en gaf een antwoord op de heftige ontkenningen door de fossiele lobby. De rondreis mondde in 2006 uit in een boek en een prijswinnende documentairefilm en in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede. In 2008 mocht ik als Nederlands klimaatonderhandelaar bij 2000 luisteraars aanschuiven bij zijn presentatie in Aalsmeer en afgelopen week als SDG-coördinator opnieuw, maar nu in de Ziggo Dome met meer dan 10.000 ondernemers.

We hebben steeds minder energie nodig dankzij spectaculaire efficiency verbetering

Meer bewustzijn

De indeling van het verhaal is in het afgelopen decennium sterk veranderd. Gore besteedt nog maar een derde van zijn tijd om de ernst van de situatie uit te leggen. Hoewel de aangekondigde extreme weersituaties zich in recordtempo voordoen (stedelijke verwoesting door Sandy, massale migratie door droogte in het Midden-Oosten), zijn er nog maar weinigen die weigeren het verband met onze menselijke ingrepen in te zien. Waar de ratificatie van het Kyoto Protocol nog 8 jaar in beslag nam, wordt het Akkoord van Parijs dankzij een flitsend optreden van Amerika, China, Europa en India binnen een jaar geratificeerd.

De rest van het verhaal van Gore was optimistisch over vermindering van de uitstoot en onze veerkracht. We hebben steeds minder energie nodig dankzij spectaculaire efficiency verbetering. Van de energie die we dan nog nodig hebben komt in steeds meer uit water-, wind- en zonnekracht ten kosten van kolen, olie en gas. De dan nog resterende fossiele energie wordt steeds meer circulair gebruikt of afgevangen en in oude gasvelden opgeslagen.

Steun van de SDGs

Gaan de SDGs hierbij steun bieden? Wis en waarachtig. Onder de subsectoren voor vermindering van CO2-uitstoot vallen de SDGs 2, 7, 9 en 11 en onder aanpassing aan de klimaatverandering de SDGs 3, 6 en 14. Het rijksbrede programma Circulaire Economie (SDG 12) kan door hergebruik van producten en materialen en verschuiving van fossiel naar biobased tevens substantieel bijdragen. Ook is er bijzondere aandacht voor gender (SDG 5), mensenrechten (SDG 16), bossen, ecosystemen, conflict en migratie (SDGs 15 en 16). De vele SDG-doelen die het Akkoord van Parijs bevat brengt de doelstellingen met reuzenstappen dichterbij.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons