Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hugo von Meijenfeldt blogt wekelijks over zijn werkzaamheden als Coördinator Nationale Implementatie Global Goals.

Blog 15 – Niet op de eigen parochie en verklaarde tegenstanders, maar op de twijfelende middengroepen zou ik deze blogreeks richten. Daar zit een gunstige beweging in. Die was er al eerder en ik denk niet dat mijn blogs zoveel impact hebben. Bovendien konden de aanstaande verkiezingen ook wel eens de magneet zijn. Ik heb het over de beweging bij werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB en LTO. Ik ben blij verrast door de lancering van de campagne Next Level afgelopen week.

Een meerjarig investeringsprogramma

Primair is het een meerjarig investeringsprogramma. Er zou publiek een bedrag van 7,5 miljard euro en privaat van 100 miljard euro moeten komen voor investeringen tot en met 2025. Ik schat de kans groter als dat wordt omgedraaid. Bied die 100 miljard privaat geld concreet aan met heldere uitleg over de herkomst, en vraag de overheid vervolgens mee te doen met slechts 833 euro per jaar.  

Breder noemt het programma bruisende binnensteden, een duurzame delta en een vrij en veilig Europa

Van fossiele naar duurzame energie

Het programma moet leiden tot interessante kenteringen: van fossiele naar duurzame energie, van analoge naar digitale informatie, van ‘wegwerp’ grondstoffeneconomie naar circulaire economie. Die zijn ook nodig om de Global Goals te behalen. Een onderlinge versterking ligt voor de hand. Het draait vooral om de doelen 7, 8 en 9: energie, groei, innovatie, infrastructuur, mainports en digitale informatie. Breder noemt het programma bruisende binnensteden, een duurzame delta en een vrij en veilig Europa. De versterking zal er in gelegen zijn dat een balans wordt gebracht met de overige doelen om werkelijk succes te garanderen.

Dat zal in het bijzonder gelden voor twee initiatieven: een nieuw offensief voor handelsbevordering onder de naam NL Trade & Invest Cooperation en het oprichten van een Investment Fund met risicodragend publiek en privaat kapitaal. Als deze twee initiatieven gecombineerd worden met de implementatie van alle 17 Global Goals wordt het draagvlak verbreed en kan er werkelijk sprake zijn van de met de Next Level beoogde transities.

Meer lezen van Hugo von Meijenfeldt? Bekijk hier zijn blogserie 'Werken met de Werelddoelen'.

 

670

Over de auteur

Hugo von Meijenfeldt is Coördinator Nationale Implementatie Global Goals, voorlopig vanuit Buitenlandse Zaken. Eerder was hij …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief