“Ik moest kiezen tussen de wetten van mijn land en het redden van een leven”

Zelf je keuzes maken in liefde, seksualiteit en kinderen krijgen moet vanzelfsprekend zijn, geen voorrecht. Daarvoor strijdt Melodi Tamarzians, jongerenambassadeur voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. In haar eerste blog stelt ze zichzelf voor en vertelt ze wat ze van plan is te gaan doen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Drie jaar geleden, tijdens een zomercursus medische ethiek in Italië, vertelde een Chileense gynaecoloog ons over de ethische keuze die haar leven veranderde. Ze nam ons, studenten uit de hele wereld, mee naar het moment dat een jonge vrouw haar kantoor binnen kwam; bloedend, huilend en hopeloos. Ze had geprobeerd bij zichzelf een miskraam te veroorzaken, waardoor haar leven nu in gevaar was.

Ademloos luisterden we naar wat de gynaecoloog ons vertelde: “Ik moest kiezen tussen de wetten van mijn land en het redden van een leven.” Ze ging tegen het abortusverbod in en redde het leven van de jonge vrouw, waarmee ze haar eigen vonnis tekende. “Dat jaar in de cel gaf me wel genoeg tijd om over de kwestie na te denken”, grapte ze nog. We waren geschokt en verbaasd. Die ene zaak, de moedige gynaecoloog en de jonge vrouw met een heel leven voor zich, zullen me altijd bij blijven. Het kan toch niet zo zijn dat een arts in de cel belandt omdat ze een leven redde? Daar in Italië is het zaadje geplant voor mijn passie om dergelijke kwesties bespreekbaar te maken: seksuele en reproductieve gezondheidsrechten (SRGR) raken ons allemaal, elke dag. Het gaat om liefde, seks, en het leven.

Seksuele en reproductieve gezondheidsrechten raken ons allemaal, elke dag. Het gaat om liefde, seks, en het leven.

Seksualiteit en gezinsplanning lijken alledaagse thema’s, maar zijn in veel landen heel ingewikkelde, bloedserieuze onderwerpen. Iedere dag worden jonge meiden uitgehuwelijkt, sterven vrouwen aan onveilige abortus, en worden meisjes en jongens beperkt in hun seksualiteit door besnijdenissen. Eén op de drie vrouwen wereldwijd krijgt zelfs te maken met fysiek of seksueel geweld. Veel van deze problemen treffen jongeren extra hard, en daar moeten we het hoognodig eens over hebben: zonder schaamte, zonder angst en zonder gevaar voor eigen gezondheid of leven. Van de jongen die met het schaamrood op de kaken een pakje condooms afrekent bij de Etos tot het jonge meisje dat uitgehuwelijkt wordt in Pakistan – het is belangrijk om alle jongeren naar hun mening over deze kwesties te vragen.

Iedereen zou het recht moeten hebben zelf te bepalen met wie ze willen trouwen, met wie ze seks hebben, of ze kinderen willen, en zo ja: wanneer en hoeveel. En wat minstens zo belangrijk is; het zou mogelijk moeten zijn voor iedereen om daar openlijk over te praten. In Nederland hebben we veel vrijheden en mag je zelf kiezen met wie je seks hebt en met wie je trouwt, maar ook hier zijn er nog steeds taboes. Jongens die niet over hun homoseksuele gevoelens durven te spreken, meisjes die pijn hebben bij het vrijen of het taboe rondom een abortus. Allemaal onderwerpen waar we openlijk over moeten praten, mét alle jongeren.

Als jongerenambassadeur wil ik opkomen voor de belangen van jongeren, want wij hebben unieke behoeften en kunnen zelf beter aangeven wat we belangrijk vinden. Of het nou gaat om het anoniem bestellen van condooms of naar een abortuskliniek gaan zonder dat je ouders daarvan op de hoogte worden gebracht. Ik ben ontzettend enthousiast en vereerd dat ik de stem van zowel Nederlandse als internationale jongeren mag laten horen zodat er beleid ontstaat waar de wensen van jongeren in worden meegenomen.

Wereldwijd worden 6.9 miljoen vrouwen behandeld voor complicaties die ontstaan door onveilige abortus

Het komende jaar ga ik mij hard maken voor veilige en legale abortus voor iedereen, om situaties zoals in het voorbeeld van Chili tegen te gaan. Wereldwijd worden namelijk 6.9 miljoen vrouwen behandeld voor complicaties die ontstaan door onveilige abortus. Zeker in deze tijden van polarisatie en in een wereld met steeds meer conservatieve leiders, zoals Donald Trump, is het belangrijk te praten over veilige en legale abortus. Daarnaast wil ik me inzetten voor jongeren die huis en haard hebben moeten verlaten. De laatste jaren verblijven steeds meer jonge Syriërs en Eritreeërs in vluchtelingkampen, soms zonder familie en vaak veel langer dan de bedoeling is. Op die plekken krijgen ze soms helemaal geen onderwijs, laat staan seksuele voorlichting of jeugdvriendelijke voorbehoedsmiddelen. Juist op die plekken waar zorgen met de dag komen, waar seksueel misbruik vaak voorkomt, en waar anticonceptie en eigen keuze van jonge meiden veel ellende kunnen besparen. Zeker in het geval van meisjes die slachtoffer van verkrachting zijn geworden.

Seksuele gezondheid mag geen voorrecht zijn. Het zou niet mogen afhangen van je leeftijd, waar je vandaan komt, waar je woont of hoe je overheid daarover denkt. Seksuele gezondheid hoort bij mens zijn en uiteindelijk is iedereen net zo mens als jij en ik.

Melodi pleit ervoor dat jongeren mogen meedenken en meebeslissen over SRGR op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Maar alleen is ook maar alleen, dus denk en praat vooral mee via Facebookpagina Youth Ambassador SRHR.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons