Hoe zie jij Utrecht voor je in 2030?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De stad is het centrum van innovatie, energie en verandering, maar ook een bron van afval, CO2 uitstoot en criminaliteit. Hoe kunnen ondernemers, studenten, ambtenaren én inwoners samenwerken om een stad veilig, gezond en duurzaam te maken? In het kader van de Duurzame Week Utrecht sloeg de organisatie met Global Goals Accelerator en Utrecht4GlobalGoals de handen ineen om zich samen met de deelnemers van de sessie Global Goals & The City te buigen over de vraag: hoe maken we Utrecht ‘Global Goals-proof’?

Jan van de Venis, voorzitter van de Duurzame Week Utrecht bijt maandagmiddag het spits af met een belangrijke boodschap: “We moeten op zoek naar een balans in een wereld die verdeelder lijkt dan ooit. Maar de samenleving verandert vanuit ons, dus wij moeten die 17 doelen omarmen. Voor onszelf en voor toekomstige generaties.”

de samenleving verandert vanuit ons, dus wij moeten die 17 doelen omarmen

Global Goals City Utrecht

Als Millenniumgemeente en Fairtrade Gemeente zet Utrecht zich al jarenlang in voor een betere wereld. En de stad zit wat dat betreft niet stil. Afgelopen voorjaar stemde de gemeenteraad in met de ambitie van het college van B&W zich in te zetten voor het realiseren van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Utrecht riep zichzelf uit tot allereerste Global Goals City. Met het aangaan van partnerschappen met Utrechtse bedrijven en instellingen en het ondersteunen van particuliere initiatieven voor de doelen, werkt de gemeente verder aan thema’s als een gezonde leefomgeving, zonne-energie, mensenrechten en duurzaam inkopen.

“De gemeente wil een voortrekkersrol blijven spelen op het gebied van duurzame ontwikkeling”, vertelt Marjolein Meulensteen, projectleider van Utrecht4GlobalGoals. “Deze doelen gelden niet alleen voor ontwikkelingslanden, maar ook voor Nederland en voor onszelf. Hierdoor is het heel makkelijk om zelf bij te dragen aan de doelen. Ons doel is dat straks heel Utrecht achter de Global Goals staat.”

Global Goals & The City

Aan de slag

Na het plenaire deel zetten Veronique Swinkels, Alide Roerink en Giuseppe van der Helm van de Global Goals Accelerator de deelnemers aan het werk. Met een ‘we support-kaart’ wordt er per doel in verschillende groepen gebrainstormd over hoe we er in Utrecht mee aan de slag kunnen gaan. Want ook binnen de stad moet er nog veel gebeuren om de doelen te behalen. “Afhankelijk van in welke buurt je woont kan de levensverwachting wel dertien jaar verschillen”, aldus Roerink.

Na een intensieve werksessie presenteren de deelnemers een lange lijst met oplossingen en mogelijkheden: meer samenwerking binnen en tussen de wijken; duurzaamheidseisen stellen aan bouwprojecten; een intergenerationele raad oprichten voor de Global Goals; educatieprogramma’s opzetten over voedsel en allochtone vrouwen een stem geven binnen het genderdebat.

Als we deze doelen binnen vijftien jaar kunnen behalen is de aarde de beste plek in het heelal om te wonen

Utrechtse parels

Werk aan de winkel dus. Maar Utrecht is ook een stad waar al ontzettend veel gebeurt rondom de doelen. Zeven initiatieven, of Utrechtse parels, worden daarom in de spotlights gezet, waaronder  het burgerinitiatief Kracht van Utrecht, het jongerentheater initiatief ‘LINK’ waarbij kinderen zich inzetten voor schoon drinkwater in de Utrechtse buurt Ondiep én in Kenia, I DID Slow Fashion en Climate – CIK.

“Meer dan 5000 mensen per jaar sterven aan fijnstof en ozon”, vertelt Mendy van der Vliet. Met de Green Tree, een kunstobject, zet zij zich in om de inwoners van een straat of wijk bewust te maken van de luchtkwaliteit om hen heen. Stoere Vrouwen richt zich weer op de consument. Wat smeer je eigenlijk allemaal op je gezicht? En wat voor macht heb je met je portemonnee? Deze vrouwen willen de wereld veranderen door van consumenten bewuste shoppers te maken. De Utrechtse rapper Jermain Bridgewater is Global Goals fan: “Als we deze doelen binnen vijftien jaar kunnen behalen is de aarde de beste plek in het heelal om te wonen.” Met zijn Youth & Rights Rap Challenge wil hij jongeren bewust maken van hun rechten en wat zij zelf kunnen doen voor een eerlijke en duurzame wereld.

Hugo von Meijenfeldt, Coördinator Nationale Implementatie Global Goals, heeft druk mee zitten schrijven tijdens de zeven pitches. “Het broeit in Nederland”, stelt hij vast. “We moeten een systeem maken waarin dit soort goede initiatieven allemaal samenkomen.”

Global Goals & The City

‘When I say Global…’

“Spreek je uit over wat je belangrijk vindt voor de wereld”, geeft Van der Helm mee als laatste advies aan de deelnemers. Van der Helm vindt dat dit ethische component, je ergens met hart en ziel voor willen inzetten, steeds vaker naar de achtergrond wordt geschoven. Bridgewater laat er geen gras over groeien en neemt dit advies meteen ter harte: “When I say Global you say Goals!”

En voor de Utrechters die in actie willen komen: Duurzame Week Utrecht organiseert een maandelijkse netwerkborrel, mét of zonder inhoudelijk programma en toegankelijk voor iedereen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons