Drie frisse blikken op een duurzame wereld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat gaat er goed? Waar lopen ze tegenaan? En hoe kunnen andere jonge mensen ook werken aan een duurzame en eerlijke wereld? Drie young professionals doen een boekje open over het thema duurzame ontwikkeling. 

 

Fenna Houkamp (27) is beleidsmedewerker bij de Directie Duurzame Economische Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Fenna Houkamp (27)
“Als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken houd ik me bezig met private sector ontwikkeling. Dit betekent dat wij het bedrijfsleven betrekken bij duurzame en inclusieve groei in ontwikkelingslanden. Ik vind dit zelf ontzettend belangrijk, want hier valt nog een heleboel te verbeteren. Zoals een leefbaar loon voor iedereen in een handelsketen: van katoenplukker tot verkoper in de winkel. Dit is nu lang niet altijd het geval.”

“Hoewel de combinatie van hulp en handel goed werkt, wordt die niet door iedereen altijd even goed begrepen. Het is soms een behoorlijke uitdaging dat aan anderen uit te leggen. Bovendien ben je bij de verduurzaming van handelsketens zelden alleen aangewezen op Nederlandse ondernemers, maar juist veel op die in ontwikkelingslanden. Je ziet dat het soms gewoonweg belangrijker is snel te groeien en meer brood op de plank te hebben dan werken aan de manier waarop het wordt geproduceerd. Daar liggen zeker uitdagingen. Toch zijn er ook al ontzettend veel resultaten geboekt. Zo hebben vorig jaar ongeveer 24.000 ondernemers in ontwikkelingslanden een lening ontvangen en zijn er bijvoorbeeld 200 extra fabriek inspecteurs getraind en ingezet in de textielsector in Bangladesh.”

“Veel Nederlandse organisaties hebben een groeiende interesse in bijvoorbeeld verduurzaming van hun organisatie. Geef goed aan dat je hierbij betrokken wilt worden. Wie weet zitten ze juist wel te wachten op een aanjager met een frisse blik. Ik ben ervan overtuigd dat onze generatie hier namelijk een hele grote rol in gaat spelen.”

Anniek Boeijinga (29) is gedragswetenschapper en PhD student aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

 

Anniek Boeijinga (29)
“Als gedragswetenschapper en schrijfster ontwikkel ik veranderverhalen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Een van de projecten waar ik nu aan werk, is bijvoorbeeld een kinderboek rondom het thema voedselverspilling. De kracht van verhalen is dat ze concreet en aantrekkelijk zijn. Bovendien kunnen we leren van de gedachten en gedragingen van hoofdpersonages. Ze lenen zich als ‘bruggenbouwers’ naar een gezonde en duurzame wereld.”

“Het woord ‘duurzaamheid’ heeft terrein gewonnen en tegelijkertijd betekenis verloren. Door het proces van duurzaam handelen in een zelfstandig naamwoord te gieten, maak je van iets dynamisch iets statisch. Het nadeel is dat het woord zo abstract is dat weinig mensen er iets concreets mee kunnen of doen. Daarin schuilt ook meteen het voordeel; het woord is zo breed, het biedt voor iedereen mogelijkheden. Met mijn verhalen kan ik inhoud en betekenis geven aan duurzaamheid, het onderwerp een plek geven aan de keukentafel.”

Met mijn verhalen kan ik inhoud en betekenis geven aan duurzaamheid, het onderwerp een plek geven aan de keukentafel

“Het advies dat ik een aantal jaar geleden van Wubbo Ockels heb gekregen is: gebruik je talent. Je hoeft geen aardwetenschapper of astronaut te zijn om je in te zetten voor onze planeet. Je hoeft niet van baan of richting te veranderen. Gebruik de kracht van je passie en talent, als politicus, ondernemer, wetenschapper, creatieveling of artiest. Gebruik je eigen, unieke stem om een verschil te maken.”

Afra de Leeuw (22) is webredacteur bij MVO Nederland, lid Raad van Actie bij Nudge en freelance journalist.

Afra de Leeuw (22)
“Ik word niet graag gezien als een ‘duurzame hippie’, maar misschien ben ik dat wel. Direct of indirect ben ik iedere dag bezig met het verduurzamen van ons gedrag, het gedrag van particulieren en van bedrijven. Ik vind het niet meer dan normaal om met zijn allen verantwoordelijkheid te nemen voor onze aarde. Of ik dit nou doe door een documentaire te delen: heb je de aflevering van Tegenlicht over Ecocide al gezien? Of door kennis over duurzaamheid: wist jij dat 110 bedrijven met elkaar de ambitie hebben ruim 2300 kiloton CO2 minder te produceren in 2020? Dat is net zo veel als de totale CO2 -uitstoot van 31,5 miljoen autoritjes van Amsterdam naar Parijs. Of door bedrijven en particulieren met duurzame ideeën te helpen en verbinden met anderen.”

“Voor mijn gevoel loop ik soms tegen een glazen plafond aan met wat en wie ik kan bereiken. Ik vraag mij soms af of mijn bijdrage voldoende is. Het kan mij namelijk niet snel genoeg gaan. In de kern van moeilijkheden schuilen mogelijkheden, daar geloof ik heilig in. Wat naar mijn idee belangrijk is in een hoe-pak-ik-dit-eigenlijk-aan-situatie: ga op zoek naar kennis en hulp door te netwerken met mensen. Leg hen jouw probleem voor en luister naar hun ideeën. Seats2Meet is bijvoorbeeld een mooie plek om te ontmoeten, of bezoek (netwerk)evenementen in de buurt. Via, via ken je de hele wereld.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons