Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hugo von Meijenfeldt blogt wekelijks over zijn werkzaamheden als Coördinator Nationale Implementatie Global Goals.

Blog 14 – Er was eens een fruitteler uit Tiel. Hij was ontevreden met zijn werk omdat hij weinig verdiende, hard moest werken en niets te vertellen had. Op een dag, toen de teler aan het werk was, kwam de groothandelaar in fruit in zijn Bugatti voorbijgereden. Jaloers keek de teler naar de groothandelaar en zei: "Ik wou dat ik de groothandelaar was, dan was ik de machtigste." Toen verscheen een geest en die zei: "Zoals u wenst, zal het gebeuren."

Global Goal 12

 

Global Goal 12

Duurzame consumptie en productie

De volgende ochtend werd de Betuwse teler wakker in de mooie villa van de groothandelaar en besefte dat zijn wens was uitgekomen. Het eerste dat hij deed was op een ritje langs de supermarkten te gaan. Daar zag hij veel van zijn fruit liggen, maar nog veel meer van een fruitimporteur. Hij zei: "De importeur, die spot met mij, hij is nog machtiger dan ik. Ik wou dat ik de importeur was." Toen verscheen de geest weer en zei: "Zoals u wenst, zal het gebeuren." Toen veranderde hij in de fruitimporteur. Hij kocht alle fruit die hij in de havens kon vinden, liet zijn arbeiders lange uren draaien en voelde zich het machtigste van alles.

Maar toen bleek hij niet genoeg te kunnen leveren omdat de fruittransporteur ook andere importeurs tevreden wilde stellen. Kwaad zei hij: "Die transporteur spot met mij, hij is machtiger dan ik! Ik wou dat ik die transporteur was." Toen verscheen de geest weer en zei: "Zoals u wenst, zal het gebeuren." Hij veranderde van de importeur tot een fruittransporteur. Nog machtiger dan de importeur beheerste hij de wereldfruitmarkt. Tot hij niet voldoende fruit kreeg geleverd, omdat de fruitexporteur in Midden-Amerika niet voldoende fruitbomen had en de lokale bevolking onvoldoende arbeid leverde. Kwaad keek hij naar de exporteur en zei: "Die exporteur spot met mij, hij is machtiger dan ik. Ik wou dat ik die exporteur was." Toen verscheen de geest weer en zei: "Zoals u wenst, zal het gebeuren." Zo veranderde hij van een transporteur in een fruitexporteur.

Hij hakte als een wildeman tropische regenwouden om en plantte snelgroeiende fruitbomen aan

Hij hakte als een wildeman tropische regenwouden om en plantte snelgroeiende fruitbomen aan. Ook zette hij meer vrouwen en kinderen aan het werk. Hij was nog machtiger geworden, tot op een ochtend de transporteur tegen hem zei dat hij nog maar de helft nodig had, want dat had hij van de importeur gehoord, wiens bestellingen waren gehalveerd omdat de Nederlandse consumenten liever direct van een duurzame fruitteler uit Tiel kochten. "Die fruitteler spot met mij," zei hij kwaad. "Hij is machtiger dan ik. Ik wou dat ik de fruitteler uit Tiel was." Toen verscheen de geest weer en zei: "Zoals u wenst, zal het gebeuren." Toen veranderde hij in de fruitteler, net zoals hij eerder was. Hij was niet rijk en werkte hard, en hij was tevreden.

Vrij naar de parabel “De Japanse steenhouwer” in Max Havelaar van Multatuli (Eduard Douwes Dekker) op basis van Jeronimus (Wolter Robert baron van Hoevell).

Meer lezen van Hugo von Meijenfeldt? Bekijk hier zijn blogserie 'Werken met de Werelddoelen'.

Over de auteur

Hugo von Meijenfeldt is Coördinator Nationale Implementatie Global Goals, voorlopig vanuit Buitenlandse Zaken. Eerder was hij …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief